Partits polítics
Política31/10/2022

El PP marca ara distàncies amb Liz Truss

Els populars han modulat el seu liberalisme econòmic després del fracàs de la recepta de l'ex primera ministra britànica

MadridUna de les banderes insígnia que ha onejat el PP des dels seus orígens és la dels impostos baixos. Un tret distintiu de qualsevol partit que aposti per un model de liberalisme econòmic. En aquest cas, Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat la crisi econòmica derivada de la guerra a Ucraïna per fer-se seva aquesta bandera. "Menys impostos", van retolar els populars fa uns mesos a la sala on ofereixen compareixences públiques de la seu del carrer Génova. El model dels populars tenia similituds amb el que propugnava l'efímera ex primera ministra Liz Truss, tot i que Feijóo va ser prudent a l'hora de secundar la fórmula de baixada massiva d'impostos del Regne Unit. No se'n va desmarcar clarament, però, fins que va fracassar la recepta de l'expremier britànica. I ara és un fet que tots els dirigents populars corren a desvincular el seu model econòmic del de Truss.

"S'han d'abaixar impostos de manera intensa i durant el temps necessari perquè el preu de la llum no sigui discriminatori en tasques de consum ordinàries i en la producció industrial d'un país", deia Feijóo el 13 d'agost. Des que és president del PP, el líder popular ha evitat pronunciar la paraula massiva per descriure com vol que sigui la baixada d'impostos que proposa. Però sí que és cert que ha anat modulant les seves paraules. A l'agost parlava d'una rebaixa "intensa" i durant el temps que fos "necessari". Aquesta mateixa setmana, quan els periodistes li han preguntat si s'emmiralla en el model Truss, Feijóo ja ha parlat de rebaixes d'impostos "selectives" i "temporals", dos termes que ja havia fet servir al començament del seu regnat com a president del PP.

Cargando
No hay anuncios

Menys prudent és habitualment la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. També en aquest cas. Quan Liz Truss va anunciar la rebaixa generalitzada d'impostos, Ayuso va fer un tuit fent-se seva la mesura i ironitzant sobre el dúmping fiscal de què l'acusa el govern espanyol. "I com pensa el govern de Sánchez frenar el dúmping internacional?", va escriure el 23 de setembre. Al mes de març ella mateixa demanava rebaixes fiscals "dràstiques". La setmana passada, però, ja matisava les seves paraules: "A mi quan ara em proposen noves baixades agressives dic que s'ha d'anar a poc a poc; primer hem de veure els efectes de les que aplicarem l'any que ve i amb això anar a poquet a poquet fent-ho".

Cargando
No hay anuncios

La rebaixa d'impostos que ha defensat el PP per fer front a la crisi econòmica té la deflactació de l'IRPF com a mesura estrella, que el partit assegura que va destinada sobretot a les rendes mitjanes i baixes. I en aquesta línia, asseguren que propostes com aquesta els acosten als governs socialdemòcrates d'Alemanya o Portugal. Ara bé, també aposten per suprimir impostos destinats als més rics com el de patrimoni o de successions. Ho han materialitzat, precisament, les comunitats governades pel PP com Madrid o Andalusia.

Per intentar diferenciar-se del model Truss, el PP argumenta que l'ex primer ministra, a banda de rebaixes fiscals generalitzades, també proposava un augment de la despesa pública, "descontrolada", en paraules de la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, un fet que desequilibrava els comptes. Els populars proposen, en aquest sentit, una retallada d'aquesta despesa i apunten, sobretot, a aprimar l'administració pública i a una reducció de ministeris. Els conservadors, tot i haver eliminat el rètol de "menys impostos" de Génova, continuen apostant per aquest model, asseguren. "El PP no demanarà perdó per abaixar impostos", va dir Gamarra aquesta setmana.