La nova legislatura

Felip VI tria Feijóo i aboca l'Estat a una primera investidura fallida

El monarca ha optat pel candidat que té ara mateix més suports confirmats

4 min
Felip VI i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al Palau de la Zarzuela

MadridFelip VI aboca l’Estat a una investidura fallida a petició d’Alberto Núñez Feijóo. Acabada la ronda de consultes amb els partits, el rei ha designat candidat el líder del PP, tot i que Pedro Sánchez també s’ha postulat i la setmana passada va demostrar en la constitució del Congrés que pot aglutinar fins a 178 diputats. Tanmateix, és una majoria que encara no té assegurada i el monarca ha apostat pel candidat més votat en les eleccions del 23-J i que ara mateix té més suports confirmats. Amb el sí de Vox, Feijóo té lligats 172 diputats, insuficients per a la investidura, mentre que Sánchez només pot comptar per ara amb els 152 del PSOE i Sumar.

“Excepte en l'onzena legislatura [la que es va iniciar amb les eleccions del 20 de desembre del 2015 i va culminar amb la repetició electoral del 26 de juny del 2016], en totes les eleccions generals el candidat del grup polític que ha obtingut més escons ha sigut el primer a ser proposat pel rei com a candidat a la presidència del govern. Aquesta pràctica s’ha anat convertint amb el pas dels anys en un costum. En el procediment de consultes, el rei no ha constatat, ara mateix, l’existència d’una majoria suficient per a la investidura que faci decaure aquest costum”, ha argumentat la Casa del Rei en un comunicat. És la mateixa tesi que defensava Feijóo per ser designat. 

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha contactat aquest dimarts mateix amb el ja candidat a la investidura per decidir per a quines dates fixa el debat. “Es tracta de facilitar les negociacions de les diferents formacions polítiques”, ha argumentat Armengol en la seva compareixença. Poc abans, Feijóo havia dit que preveu posar-se en contacte amb els grups parlamentaris a partir de dilluns, i suggeria així que el debat d’investidura no es convoqui per a la setmana que ve.

El cap d'estat ha resolt el dilema amb l’opció més previsible, tot i que xoqui amb la realitat de l’aritmètica parlamentària. No és la primera vegada que Felip VI ha proposat candidats que no han aconseguit ser investits, però, a diferència del que passa ara, en ocasions anteriors, com el 2016 i el 2019, hi havia possibilitats que tiressin endavant. Ara no és el cas: Feijóo només podria sortir investit si es donessin fórmules imaginatives com la del transfuguisme de diputats del PSOE que fa uns dies va llançar Vox. La via d’intentar convèncer el PNB ja ha procurat d’enterrar-la en els últims dies el seu portaveu, Aitor Esteban.

L’altre aspirant, Pedro Sánchez, ha traslladat al monarca la seva intenció de repetir la majoria plurinacional amb ERC, Junts, PNB, EH Bildu i el BNG, i li ha fet saber que no hi ha "alternativa" a aquesta equació. Formalment, però, el rei no té informació sobre el posicionament d’aquests partits perquè s’han negat visitar-lo a la Zarzuela –com és costum–, amb l’única excepció del PNB. Així doncs, el president en funcions assumia aquest migdia en una compareixença des de la Moncloa que Felip VI es decantés en primera instància per Feijóo i ha mostrat el seu "respecte i suport" a la decisió. De fet, a Sánchez li convé guanyar temps per negociar amb els partits independentistes.

Felip VI rep el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, al Palau de la Zarzuela

Junts i ERC reclamen l’amnistia per investir Sánchez, de manera que el líder del PSOE haurà d’anar més enllà en el camp de la desjudicialització del que ha arribat fins ara. Quan li han preguntat sobre això, Sánchez s’ha volgut limitar a dir que la negociació pivotarà sobre dos eixos: “El diàleg és el mètode i la Constitució és el marc”. “No em correspon dir a mi què és o no constitucional. Afortunadament, tenim el Tribunal Constitucional per dirimir aquestes qüestions”, ha afegit el líder del PSOE sobre si una llei d’amnistia té encaix a la carta magna. 

Des de la Seu d’Urgell, el líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat "discreció" en les negociacions perquè es facin des de la “tranquil·litat, el diàleg i el treball metòdic”. Illa ha assegurat que el seu partit “farà més que dirà”. Qui ha dit i fet per acostar posicions és el PNB, segons ha explicat aquest dimarts Aitor Esteban. “Entre el PSOE i Junts no hi havia diàleg ni res i, no obstant, ara n’hi ha hagut. No creguin que això és per art diví. Deu tenir algunes raons i algú hi ha intervingut”, ha dit. Menys raons encara perquè Feijóo aspiri a convèncer el PNB.

Reconciliació PP-Vox

Mentre Sánchez avança en les seves converses amb les forces independentistes, el primer candidat a la investidura serà Feijóo. És precisament el fet que Carles Puigdemont condicioni un nou govern de l’Estat el que ha portat Vox a decidir-se per garantir els vots al candidat gallec, malgrat el xoc de dijous passat en la constitució del Congrés. “Continuem sense entendre que no tinguem un lloc a la mesa”, afirmava Abascal aquest matí. Tot i que el líder ultradretà li reclama que “no col·labori ni per acció ni per omissió en un cordó sanitari a Vox” si vol el seu suport, Feijóo ha agraït explícitament els 33 vots favorables "sense condicions" del partit d’extrema dreta a la seva investidura. El candidat del PP ha explicat que en les últimes hores ha parlat amb Abascal per “aclarir malentesos i valorar les discrepàncies” i el líder de Vox ha anunciat una “nova etapa” de col·laboració entre els dos partits. 

stats