Política30/06/2018

El PP balear manté la façana de neutralitat a les primàries

Els quatre candidats més importants passaran per Palma durant el procés de successió de Rajoy

Jaume Ribas

PalmaNeutralitat. Això és el que cerca exhibir el PP balear de Biel Company en el procés de primàries que estan duent a terme els conservadors en l’àmbit estatal. Els dirigents del PP prefereixen no posicionar-se clarament al costat de cap candidat i no fer públiques les seves preferències. Això serà especialment fàcil i poc compromès després que l’únic possible candidat balear, l’expresident José Ramón Bauzá, s’autodescartàs per presidir el partit i optàs per intentar influir en el Congrés amb la presentació d’un document per representar el “corrent liberal”.

Tot i això, diferents veus assenyalen que el PP illenc prefereix clarament Soraya Sáenz de Santamaría o Pablo Casado abans que la secretària general, María Dolores de Cospedal. A les Noves Generacions i a l’entorn de la portaveu parlamentària, Marga Prohens, aquesta preferència per Santamaría o, sobretot, Casado, és generalitzada i més o menys coneguda per tothom.

Cargando
No hay anuncios

Les primàries del PP tindran dues fases: en la primera, el 5 de juliol, hi voten tots els militants. Després, els dos candidats amb més suports passen a la segona fase, els dies 20 i 21 del mateix mes, i uns representants de les agrupacions regionals elegits per la militància, els compromissaris, trien entre els dos noms finalistes.

A les Balears tenen dret a vot 2.903 militants i s’hi elegeixen 72 compromissaris. Aquest número és inferior al cens de les primàries de MÉS per Mallorca, les darreres que ha fet un partit a les Illes, en què varen votar 2.415 persones d’un cens de més de 4.200. Segons el mateix Partit Popular, el partit té més de 22.000 militants a les Illes, però només poden votar aquells que s’han inscrit en un cens específic i que estan al dia en el pagament de les quotes. El percentatge de participants a les primàries sobre el total de la militància declarada pel PP és d’un 13%, una xifra superior al total estatal.

Cargando
No hay anuncios

Candidats de gira

Soraya Sáenz de Santamaría va visitar Mallorca aquesta setmana i va celebrar un acte amb militants en què va fer diferents aclucades d’ull a la línia regionalista del president Company. Margallo ho va fer ahir en un acte a Ca n’Eduardo del moll de Palma.

Cargando
No hay anuncios

Els altres dos candidats amb més possibilitats -Cospedal i Casado- també visitaran les Illes dimarts i dimecres de la setmana que ve.

A escala estatal, la majoria de les veus diuen que les dues candidates que parteixen com a favorites per succeir Mariano Rajoy són María Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría. Tot i això, diversos opinadors i enquestes recents assenyalen que podria acabar-se imposant un altre candidat: Pablo Casado. Casado és considerat proper a Santamaría i podrien donar-se suport mutu en cas que algun dels dos passàs a la segona ronda. De fet, si tots dos hi passen, Casado podria trobar-se fins i tot amb l’inesperat suport de Cospedal, rival política i personal de Santamaría.