CAS PEATGE
Política 13/07/2013

Pascual, incapaç d'aclarir els albarans pel "conseller"

Investigació de les irregularitats lligades a la Ma-15

Antònia Artigues
2 min
Pascual, incapaç d'aclarir els albarans pel "conseller"

Palma.L'exconseller d'Obres Públiques del Consell de Mallorca amb Unió Mallorquina Antoni Pascual fou incapaç ahir de donar una explicació sobre per què es trobaren en el Consell una sèrie d'albarans, relatius a l'entrega d'asfalt i aglomerat (material pagat suposadament amb doblers públics), que duien sobreescrita la paraula "conseller". La seva declaració com a imputat forma part del cas Peatge, un altre episodi de presumpta corrupció que esquita la desapareguda Unió Mallorquina i que investiga el Jutjat d' Instrucció número cinc de Palma.

Les sospites se centren en el suposat desviament de fons públics i materials cap a obres privades de responsables del Consell i que es facturaven a càrrec del pressupost del desdoblament de la carretera de Palma-Manacor (Ma-15), que es dugué a terme quan UM governava el Consell, entre 2003 i 2007, amb el suport del PP. Els investigadors creuen que el desviament de fons públics és d'aproximadament 23 milions d'euros sobre els 140 milions pressupostats per a la construcció del desdoblament.

El cas va esclatar quan una treballadora de la UTE constructora de la carretera va observar l'existència anormal de carpetes a nom d'alts càrrecs del Consell i que contenien factures sobre obres privades realitzades als seus domicilis.

Antoni Pascual va ser interrogat ahir en qualitat d'imputat i, en aquests moments, és el càrrec polític de més responsabilitat que s'ha vist implicat en la presumpta trama.

La declaració de Pascual fou molt breu. Quan li demanaren explicacions sobre els albarans de material que duen sobreescrit "conseller", digué que no en sap res. Ni qui ha escrit "conseller" als albarans ni per què es va fer.

Els investigadors sospiten que aquests materials -pagats amb fons públics del Consell de Mallorca- d'alguna manera s'entregaren a Pascual per ser utilitzats privadament. Insistí Pascual que els esmentats albarans no tenien per què ser a la Conselleria, que mai no els havia vist i negà haver-los demanat.

Pascual explicà que a ell no li consta que hi hagués cap sobrecost a la carretera i va voler ressaltar que es feren controls interns i un auditoria externa.

El president del consell executiu d'una de les empreses de la UTE va afirmar ahir que no sabia res del desviament de material i que no sap per què hi havia uns albarans amb el nom de "conseller". Quan se li va demanar si tal vegada era per poder dur un control per "detreure un percentatge per al conseller", digué "que no tenia sentit".

Les "carpetes" feien referència a feines realitzades en els domicilis de l'exzelador de Carreteres Gabriel Mestre, l'exenginyer de Carreteres Francisco Orejudo i de l'exdirector general de Carreteres Gonzalo Aguiar. També s'investiga la construcció d'un "temple" en un terreny de la companya d'Orejudo.

stats