Política06/03/2018

El Parlament rebutja la proposta de Ciutadans de fer incompatible els càrrecs de diputat i regidor

La mesura ha tingut el suport insuficient del grup parlamentari de Podem

Jaume Ribas

PalmaAquest dimarts ha tingut lloc al Parlament de les Illes Balears la presa en consideració d'una proposició de llei presentada per Ciutadans i que volia modificar la llei electoral a fi de fer incompatible “la condició de diputat del Parlament de les Illes Balears amb la de batle, regidor o conseller insular”. Ciutadans només ha rebut el suport de Podem i del grup mixt, mentre que la resta de grups s'hi han oposat.

"És evident que això no resol tots els problemes de representativitat, de corrupció i de regeneració que tenim, però és una peça més", ha defensat el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, que creu que si s'hagués acceptat la seva proposta "s'hauria donat una imatge diferent als ciutadans". La diputada de Podem Marta Maicas ha valorat que és obvi que "existeixen incompatibilitats", i s'ha manifestat a favor de la proposta de Ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Alguns diputats que actualment compatibilitzen la tasca al Parlament amb càrrecs municipals són Antoni Reus, que és diputat de MÉS i regidor de Suma pel Canvi a Santa Margalida; Maria Antònia Sureda, que és diputada d'El Pi i regidora a Artà; Misericòrdia Sugrañes, que a més de diputada és batlessa d'Alaior, i Catalina Cladera, que és consellera d'Hisenda i regidora del PSIB a sa Pobla.

La diputada del grup mixt, Montse Seijas, també ha dit que “a priori està molt a favor amb la seva exposició de motius”. Així mateix, ha manifestat que li hauria agradat que el partit pel qual fou votada, Podem, hagués estat qui proposàs aquest nou règim d'incompatibilitats.

Cargando
No hay anuncios

El diputat del Partit Popular Juan Manuel Lafuente ha defensat que la proposta “pot quedar bé a simple vista”, però ha manifestat que la desafecció política té a veure amb “moltes més causes” que no que “alguns membres de la cambra compatibilitzin el seu càrrec amb el fet de ser regidor o batle del seu poble”. A més, ha recordat que, inicialment, els membres del Parlament eren també membres dels consells insulars i que això no es desdoblà fins que els governs insulars no adquiriren més competències. Així mateix, Lafuente ha afirmat que això ho haurien de decidir els partits, que haurien de tendir que de cada vegada existeixin menys casos de duplicitats.

El diputat de MÉS, Biel Barceló, ha reivindicat la història de MÉS i del PSM en la lluita contra la corrupció en matèries com la supressió del nivell 33. També ha defensat que “els regidors i batles representen les institucions més properes als ciutadans” i que “no és negatiu tenir aquesta visió al Parlament de les Illes Balears”. Sobre la duplicitat de sous, Barceló ha recordat que ja existeix una incompatibilitat de sous i que no és possible cobrar-ne dos: un al Parlament i un altre en un ajuntament o en un consell insular.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha acusat Pericay de “no dir la veritat a la gent” i ha proposat mesures diferents per generar la professió, com ara les llistes obertes o abaixar la barrera electoral al 3%. Així mateix, ha explicat que des d'El Pi opten per “una persona, un sou”, però de tota manera creuen que un regidor ha de poder ser diputat per aprofitar el seu “coneixement dels problemes”. Font també ha recordat a Pericay que Ciutadans no està “arromangat al govern de cap ajuntament”. “Vostès estan al cel perquè no tenen cap maldecap”, ha dit.

“Una persona, un sou; ja està”, ha defensat el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, que ha recordat que això ja està regulat i que no té res a veure amb la proposta de Ciutadans. El menorquinista també ha retret a Pericay que equiparàs els consells insulars a les diputacions: “són governs, governs de cadascuna de les illes”, ha precisat.

Cargando
No hay anuncios

La diputada socialista María José Camps ha indicat que la proposta de Ciutadans era una “operació de maquillatge”. També ha destacat la contradicció de les diferències presentades per Ciutadans arreu de l'Estat. "No veig la coherència del seu partit quan volen afavorir la regeneració democràtica i donen suport al govern de Mariano Rajoy", ha assenyalat la diputada del PSIB. "El motiu d'aquesta proposició de llei és desmarcar-se allò just i necessari del seu competidor, el Partit Popular", ha afegit.