Partits Polítics
Política 18/11/2022

Pablo Iglesias acusa Yolanda Díaz de "posar-se de perfil" mentre "trinxen" Irene Montero

La vicepresidenta espanyola prefereix no respondre al seu predecessor

2 min
Pablo Iglesias, durant el traspàs de la cartera de vicepresident a Yolanda Díaz.

MadridJa és tot un abisme el que separa Pablo Iglesias i Yolanda Díaz. Ara mateix, gairebé insalvable. Aquest divendres l'exvicepresident espanyol i exlíder de Podem ha estat especialment dur amb la persona que va triar perquè el substituís al capdavant de l'espai d'Unides Podem. El detonant ha estat la llei del només sí és sí i el degoteig de rebaixes de penes que s'han sabut aquesta setmana. El ministeri d'Igualtat, l'autor de la norma, ha estat a l'ull de l'huracà i la seva titular, Irene Montero, ha acusat el poder judicial de "masclista" per fer una interpretació "errònia" de la llei. Podem ha tancat files amb la ministra, però no ha fet el mateix la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que s'ha quedat en un segon pla. "Posar-se de perfil quan trinxen una companya no és només miserable i covard, sinó políticament estúpid", ha etzibat Iglesias en un tuit, adreçant-s-hi clarament però sense esmentar-la.

L'exlíder de Podem ha escrit la piulada aquesta tarda, poques hores després que Yolanda Díaz demanés "prudència" quan els periodistes li han preguntat a València sobre la polèmica suscitada per l'aplicació de la llei. Ella ha assumit també el discurs oficial de l'executiu, que aposta perquè el Tribunal Suprem estableixi jurisprudència i freni més rebaixes de penes. Una tesi que va verbalitzar el president espanyol, Pedro Sánchez, dijous i que Montero també va secundar. Díaz, a més, ha destacat la "vocació" de la normativa per protegir les víctimes dels seus agressors sexuals i ha insistit en la necessitat de "no generar alarma social". "Aquesta llei és d'una extraordinària importància i té l'objectiu de garantir la protecció de les víctimes i la defensa de la seva llibertat sexual", ha afirmat.

Però, segons les paraules d'Iglesias, Díaz hauria d'haver estat més contundent per plantar cara a la "cacera" que ha patit Montero aquesta setmana, que atribueix a la "degradació creixent de bona part del periodisme" i també al fet que la "dreta judicial és un actor polític". La vicepresidenta segona, tal com ha fet en les últimes setmanes, ha evitat contestar les paraules d'Iglesias. L'equip de Díaz repeteix constantment que no vol entrar en cap guerra pública amb l'exvicepresident espanyol i, de fet, al llarg de les últimes hores la vicepresidència segona ha estat estudiant solucions al costat del ministeri d'Igualtat.

Ja fa un any que Iglesias i Díaz han trencat la relació estreta que mantenien des de feia anys. Al rerefons de tot plegat hi ha la formació del projecte polític que la vicepresidenta segona impulsa, Sumar. Podem considera que els està arraconant, mentre que l'entorn de Yolanda Díaz assegura que comptarà amb tots els actors de l'espai quan arribi el moment. Les paraules d'Iglesias han enxampat la ministra de Treball a València, on a banda de clausurar el primer fòrum d'Inspeccions de Treball de tot el món organitzat per l'Organització Internacional del Treball, també hi presenta aquest cap de setmana Sumar.

stats