La Moncloa no garanteix una quota per al català a la llei de l'audiovisual

Bolaños assegura que el "suport" a les llengües cooficials no té per què ser un "percentatge" concret de producció

2 min
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, durant l'entrevista a Efe

BarcelonaDesprés que aquesta setmana Esquerra facilités la tramitació dels pressupostos de l'Estat, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha rebaixat el blindatge del català a la llei de l'audiovisual. Ha afirmat en una entrevista a Efe que s'adoptaran mesures de suport a les llengües cooficials a la norma, que s'ha d'aprovar abans d'acabar l'any, però no ha assegurat que això passi per la fixació d'una quota concreta com reclama Esquerra.

Els republicans no van presentar esmena a la totalitat al projecte de pressupostos després d'arribar a un acord per fixar la quota de les tres llengües cooficials (català, basc i gallec) en la llei audiovisual. El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, va anunciar un pacte a última hora amb els socialistes sobre aquesta qüestió per salvar la tramitació dels comptes. "ERC fixarà la quota”, va dir.

El titular de Presidència del govern espanyol, però, ha precisat que "no hi ha un percentatge", sinó el "compromís del govern central de donar suport a les llengües cooficials i defensar-les": "Tan espanyol és el castellà com el català, el gallec o el basc. Com que tenim clar això i volem defensar la cultura, la llengua i la identitat catalana, i la basca i la gallega i la de la resta de territoris del nostre país, el que farem serà garantir que la producció audiovisual tingui algunes mesures perquè es defensin aquestes llengües cooficials". També ha dit que l'executiu espanyol no només parlarà amb Esquerra, sinó també amb altres grups parlamentaris.

Segons el document que van fer públic ERC i el PSOE ara fa una setmana, els dos partits van pactar que "es buscaran les millors fórmules per garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà la conformitat d’ERC”. En tot cas, el PSOE es va comprometre a pactar el contingut de la llei amb ERC i, per tant, els republicans, i també el PNB i Bildu, que defensen el mateix, encara tindrien l'última paraula.

"El procés ha acabat"

Aquestes no han sigut les úniques declaracions que ha fet Bolaños en relació amb Catalunya, sinó que també s'ha pronunciat sobre la situació política. Ha assegurat que el "Procés s'està acabant" i que s'està obrint una nova etapa. "La relació entre el govern espanyol i la Generalitat és institucional, transita per l'ordre constitucional i la legalitat", ha dit el ministre. A parer seu, avui dia Catalunya és molt més "habitable" que fa uns anys perquè no hi ha "tensió insuportable".

"Hem de parlar; hem de ser conscients que partim de posicions molt diferents i que probablement el procés de diàleg serà molt complex, però hem d'abordar-lo [...]. És l'única manera de fer-ho. No n'hi ha una altra", ha dit en al·lusió a la taula de negociació iniciada amb el govern presidit per Pere Aragonès.

En tot cas, no ha confirmat que es torni a produir una reunió pública a principis de gener del 2022 i es limita a assenyalar que les reunions seran "quan corresponguin", quan ho acordin els dos governs i quan es cregui que pot haver-hi algun avanç.

stats