Crisi de la monarquia
Política28/07/2022

MÉS per Mallorca demana augmentar la fiscalització dels comptes de la Casa Reial

"La Constitució no pot ser una excusa per tapar la corrupció de la monarquia", ha destacat el coordinador del partit, Lluís Apesteguia

ARA Balears

PalmaMÉS per Mallorca ha presentat, aquest dijous, una proposició no de llei (PNL) registrada al Parlament per augmentar la fiscalització dels comptes de la Casa Reial. A través de la iniciativa, la formació també sol·licita despenalitzar els delictes d'injúries i calúmnies contra la monarquia, recuperar el palau de Marivent i fer un referèndum, entre altres qüestions.

En una nota de premsa, MÉS ha subratllat que la visita dels reis a Mallorca és, any rere any, "un intent de rentada de cara d'una institució arcaica, avui dia absolutament desfasada, allunyada de la ciutadania i els darrers temps molt espatllada pels continus escàndols públics als quals s'ha vist sotmesa".

Cargando
No hay anuncios

Els ecosobiranistes consideren que atesa la trajectòria de la institució és "obvi que cal" investigar l'origen de la fortuna dels Borbons i les "irregularitats" als comptes del rei emèrit. Per això, han reclamat un canvi legislatiu que permeti fiscalitzar els comptes de la Casa Reial i obligar el cap d'estat a comparèixer davant del Congrés dels Diputats. També, segons MÉS, cal una modificació de la Llei general pressupostària perquè el Govern hagi d'afegir annexos als pressupostos per aclarir quants diners de diferents partides acaben sent destinats de manera indirecta a la Prefectura l'Estat.

Segons el coordinador del partit, Lluís Apesteguia, "cal posar fi a la impunitat de la família Borbó, de la qual el rei emèrit ha abusat fins a límits insultants, a qualsevol ciutadà de l'Estat se li han de poder exigir les responsabilitats jurídiques oportunes". "La Constitució no pot ser una excusa per tapar la corrupció de la monarquia", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

A més, la formació reclama la despenalització urgent dels delictes d'injúries i calúmnies. Així, és "vital" per a la salut democràtica la despenalització d'aquests delictes, atès que "no és comprensible que la institució de la Corona no pugui ser criticada quan la crítica i la sàtira a qualsevol institució de l'Estat haurien de formar part de la normalitat", ha assegurat el diputat ecosobiranista Joan Mas Collet.

D'altra banda, el diputat de MÉS ha assegurat que "la ciutadania que conforma les diferents nacions de l'Estat ha de poder triar sobre el model. Després de dècades de la transició, cal fer un referèndum vinculant per decidir el model d'estat, entre monarquia o república".

Cargando
No hay anuncios

"Entenem que el model d'estat es troba en dubte, no només per les forces polítiques republicanes sinó per bona part de la ciutadania", ha dit Apesteguia, i després ha afegit: "En qualsevol cas, i davant dels bloquejos constants a la celebració d'un referèndum, hauria de ser el mateix monarca qui abdiqui a favor d'una república". Així mateix, la formació ecosobiranista ha demanat al Govern que recuperi les enquestes del CIS respecte de la monarquia, atès que no es pregunta sobre la qüestió des del 2015, i així conèixer l'opinió de la ciutadania sobre la institució.