Migració

Marlaska sosté que la política migratòria de l'Estat "salva vides"

Sánchez aposta per treballar als països d'origen i així evitar tragèdies com la de Melilla

4 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la sessió de control al Congrés

MadridLa Moncloa es resisteix a fer autocrítica per la tragèdia de divendres passat a Melilla, en la qual van morir 23 migrants subsaharians, segons dades oficials, tot i que les organitzacions sobre el terreny parlen de 37 víctimes. Més aviat al contrari: el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimecres des del Congrés que, en política migratòria, el govern espanyol treballa "desarticulant màfies, salvant vides i protegint les fronteres". A més, ha afegit que és una política "escrupolosa en el respecte als drets humans", en resposta a una pregunta del PP durant la sessió de control.

A l'executiu estatal li plouen crítiques des de l'esquerra per haver avalat l'actuació policial a la tanca de Melilla i, des de la dreta, combinen la "falta d'empatia" amb les víctimes que Sánchez va exhibir en un primer moment amb l'acusació de tenir les forces de seguretat "desprotegides". El president espanyol ha volgut deixar clar aquest dimecres en una entrevista a la Ser que quan va qualificar de "ben resolta" la gestió de l'intent de salt massiu a la tanca no sabia que hi havia hagut víctimes mortals. Amb tot, preguntat per si condemnava intervencions policials extralimitades, ha sortit per la tangent i ha situat migrants i agents al mateix nivell.

"Esclar que hem de ser empàtics i posar-nos a la pell dels migrants que moren, i de les seves famílies, però també en la pell de les forces i cossos de seguretat, els més de 100 gendarmes marroquins, alguns morts", ha subratllat. "Entenc que vulguin saltar la tanca perquè busquen un futur millor, però el deure del govern d’Espanya és salvaguardar la integritat territorial i la tranquil·litat dels ciutadans", ha afegit. Marlaska també ha evitat qüestionar els agents i ha assegurat que intervenen "complint estrictament la llei". Preguntat per les imatges publicades a Público que acreditarien que gendarmes marroquins haurien actuat en territori espanyol, el titular d'Interior ha suggerit al diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu que no llanci "falsedats d'aquest tipus, excepte si hi ha proves". "Marlaska hauria d’anar a l’oftalmòleg, tot i que no hi ha pitjor cec que qui no hi vol veure", s'hi ha afegit el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.  

Sánchez ha tornat a parlar "d'atac violent" a la tanca i ha volgut allunyar el focus de l'episodi en concret per abordar el "debat complex" de la immigració. Segons el seu criteri, la responsabilitat política del que va succeir és del govern espanyol i de la Unió Europea perquè ha de treballar als països d'origen i de trànsit. En aquest sentit, ha apostat per incrementar recursos en cooperació i desenvolupament i ha reivindicat que així ho ha fet el seu executiu. "La tragèdia de Nador és l'últim acte d'un drama que comença molt abans, a molts quilòmetres, al Sudan, en aquest cas", ha apuntat el líder del PSOE, que ha defensat que la seva política migratòria és "progressista".

A poc a poc, però, Unides Podem va apujant el to sobre Melilla contra la postura del PSOE. Després que Sánchez hagi demanat al seu soci una "reflexió" sobre l'augment de la despesa militar, en el marc del pacte perquè els EUA puguin ampliar el seu desplegament a la base de Rota, Asens ha replicat que "qui hauria de reflexionar és ell". "Hem de recuperar l’esperit de la coalició inicial quan vam acollir refugiats que Itàlia bloquejava", en referència a l'Aquarius. El cap de files dels comuns ha apostat per una defensa de les fronteres "proporcionada" i ha acusat el PSOE d'utilitzar un llenguatge que "sona semblant al que utilitza la dreta". "Tanta protecció mereix qui fuig de la guerra d’Ucraïna com qui fuig de la guerra del Sudan. S’han de tractar de la mateixa manera i no fer distincions en funció del color de la pell", ha afegit.

Col·laboració amb la justícia

Més enllà del fons del problema, per a la justícia sí que és important el que va succeir divendres passat a Melilla, i també per a l'ONU, que aquest dilluns va reclamar una investigació "immediata i completa" a Espanya i al Marroc. Hi ha tres investigacions obertes: una de la Fiscalia de Nador, que té imputades desenes de persones per possibles delictes de tràfic de persones, en sintonia amb el relat del govern espanyol que els responsables dels salts massius són les màfies. A Espanya, la Fiscalia General de l'Estat ha ordenat l'obertura de diligències, per bé que cal veure fins a quin punt podrà investigar, en funció de si els fets van ocórrer en territori de jurisdicció espanyola. A més, el Defensor del Poble també ha començat a actuar. Sánchez ha mostrat la seva "confiança" en aquestes institucions i ha assegurat que el govern espanyol "col·laborarà" amb la justícia per esclarir els fets.

Qui s'ha afegit a la petició d'investigacions aquest dimecres ha estat Amnistia Internacional, que s'ha adreçat per carta a Sánchez. L'organització assegura que ha trobat indicis "sòlids" de la comissió de fins a vuit violacions de drets humans en els incidents a la tanca: del dret a la vida, a la integritat física, tracte cruel, inhumà i degradant; ús excessiu de la força per part dels cossos de seguretat; violació del principi de no devolució a països on les persones poden córrer risc de veure vulnerats els seus drets; del dret a sol·licitar asil i que les sol·licituds siguin analitzades individualment amb totes les garanties; del dret a una investigació eficaç i oportuna d'abusos de drets humans i del dret a la llibertat personal.

stats