Política18/12/2021

Manca d'implantació territorial i de lideratge: els fronts de Podem per al 2023

El partit morat es presenta com un soci de Govern seriós i reivindica el seu paper dins les polítiques que ha duit a terme el Pacte aquesta legislatura

PalmaPodem és el darrer partit del Pacte a posar-se a punt per afrontar la llarga cursa electoral fins maig del 2023. Els morats varen fer un gir de guió i, després d’haver donat suport extern al Govern la legislatura passada, varen decidir entrar-hi l’any 2019. De fet, la capacitat de gestió és una de les seves principals reivindicacions. Però aquesta imatge s’allunya de la de força transformadora i contrària a la política convencional que tan bons resultats els va donar el 2015. Més enllà de la teoria, Podem ha de fer els deures per afrontar amb garanties les properes eleccions. La diputada al Congrés Antònia Jover, que serà la nova coordinadora a partir del 22 de desembre, haurà de gestionar dos fronts ben clars: trobar un cap de llista capaç d’arrossegar el vot en clau autonòmica i millorar la implantació territorial a les Balears.

Cargando
No hay anuncios

“Podem té un panorama complicat, amb certa tendència a la baixa. Han perdut frescor i necessiten generar il·lusió, però sembla que apostaran per defensar la seva estratègia i el seu paper dins del Govern”, assenyala Toni Fornés, membre del col·lectiu de politòlegs Passes Perdudes. Ara bé, Jover no creu que remarcar el paper de la formació morada a les institucions resti potencial transformador a Podem. “Continuam sent una força transformadora, però estam a totes les institucions i es nota la feina que hi feim”, assenyala.

Evolució del partit

Per part seva, l’encara secretari d’Organització de Podem, Alejandro López, destaca l’evolució del partit. “Podem va néixer per impugnar un règim i moure les peces perquè el bipartidisme deixàs de dominar. Això es va aconseguir i vàrem passar a la fase de voler entrar dins el Govern”, explica, i especifica que “el full de ruta ha variat en la forma i el tempo, però no en el fons”. Segons López, el partit morat “ha deixat de ser una força outsider”. Això implica un alentiment, perquè “ja no se cerquen accions immediates, sinó que tinguin consens social a bastament per implementar-les”. “Estar en un govern no és tenir el poder. Hi ha limitacions”, diu per part seva la companya de Jover en el Congrés, Lucía Muñoz, que també remarca la importància de continuar amb “mil peus en el carrer”.

Cargando
No hay anuncios

Independent ment de l’evolució de la formació, després de triar coordinadora nova, els militants hauran de votar pels candidats, amb un cap de llista al Parlament que pugui mobilitzar els votants. “Caldria presentar una persona carismàtica”, diu Fornés, i apunta que el partit morat té un problema de “manca de lideratges”. “Cal trobar una candidatura sòlida que sigui capaç de penetrar els espais electorals, però no tenen polítics gaire coneguts”, continua.

A més, un dels deures pendents és ampliar la impantació territorial del partit, que amb set anys de vida té molt de camí per recórrer en aquest àmbit. “Cal consolidar la feina de la direcció anterior”, diu Muñoz. De fet, López destaca que aquesta necessitat queda palesa en el document organitzatiu del partit. “Cal treballar el tema territorial. L’arrelament al territori fa que els partits aguantin i hem posat en marxa mecanismes per intentar enfortir el teixit municipal”, assenyala.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir present que Podem va per darrere del PSIB i MÉS per Mallorca en aquesta cursa electoral. Socialistes i ecosobiranistes ja tenen ben establerts els lideratges i el marc discursiu dels propers mesos. “Ells estan preparant el terreny i van amb idees clares, però a Podem no es veu una mirada estratègica ni una formació orgànica ben estructurada per generar una dinàmica coherent”, afegeix Fornés. Des de Podem recorden que l’elecció dels candidats no dependrà dels òrgans directius, sinó de la militància, i lleven importància al fet d’anar endarrerits respecte dels altres partits de l’esquerra. “El nostre programa sempre s’està posant al dia, no és una feina d’un moment determinat”, diu Jover, a més de subratllar que “el candidat no és el més important”. “La feina quotidiana de transformar el partit dia a dia és més rellevant que estar en campanya contínuament”, afegeix.