Parlament
Política02/02/2023

Una majoria de partits impulsa limitar la participació telemàtica dels diputats en el Parlament

És la primera vegada que es tramitarà una modificació del reglament de la Cambra sense unanimitat entre els grups polítics

PalmaEl Parlament debatrà el pròxim dimarts una modificació del seu reglament per limitar la participació telemàtica dels diputats en les comissions i sessions parlamentàries. La reforma, signada per tots els grups menys el Grup Mixt –Més per Menorca i la coalició formenterenca d'esquerres– i El Pi, és la primera que iniciarà la seva tramitació sense la unanimitat parlamentària.

La darrera modificació, d'abans de la pandèmia, va donar peu a la participació telemàtica a les comissions sempre que no s'hi debatessin lleis. Amb l'arribada del coronavirus, es va permetre participar a distància justificant l'emergència. Així i tot, la reforma que impulsen quasi tots els partits vol tirar enrere aquesta part.

Cargando
No hay anuncios

Aquest punt ha estat objecte de crítica per part del portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, que defineix la reforma com a "lesiva per als interessos" dels ciutadans de les illes menors. "Quan hi hagi situacions excepcionals de problemes amb el transport aeri o situacions de força major, no serà possible participar telemàticament, a diferència de les Canàries. Ens fa semblar un Parlament del segle XIX", ha denunciat. "Va en contra de la lluita contra el canvi climàtic i augmenta les despeses del Parlament", ha afegit.

Davant el vot en contra anunciat prèviament pels ecosobiranistes menorquins, El Pi s'hi ha sumat argumentant la necessària unanimitat per comptar amb el suport dels regionalistes. Previsiblement, si no hi ha canvis, la reforma es prendrà en consideració, i a partir d'aquí s'obrirà un procés d'esmenes perquè els partits introdueixin les distintes modificacions.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, ha destacat "l'ampli consens", i espera que s'aconsegueixi la unanimitat. Així com Castells defensa la participació telemàtica, Costa s'inclina per la presencialitat per "reivindicar amb més força fer sentir la veu al Parlament de les quatre illes, sense perjudici de situacions d'excepció com la pandèmia".