Llei d'amnistia

L'enèsim intent fallit del PP de guanyar el relat de l'amnistia a Europa

La Comissió Europea i la Comissió de Venècia eviten mullar-se sobre la idoneïtat de la llei espanyola

2 min
Ple del Parlament Europeu a Estrasburg.

Brussel·lesEl PP no es rendeix en l'intent d'internacionalitzar la seva indignació sobre els pactes d'investidura de Pedro Sánchez i la llei d'amnistia, sobretot a les institucions europees. I aquest dijous ha tornat a forçar un debat a la Comissió de Llibertats Civils i Justícia del Parlament Europeu. Tanmateix, ha obtingut les mateixes respostes de sempre, tant de la Comissió Europea com de la Comissió de Venècia i dels diferents grups parlamentaris.

Brussel·les s'ha limitat a repetir el que l'aleshores comissari de Justícia, el liberal proper a Cs Didier Reynders, ja va dir en l'últim debat sobre l'amnistia. "Estem avaluant la llei i ens mantenim en contacte amb les autoritats espanyoles", ha insistit el director d'estat de dret de la Comissió Europea, Julien Mousnier, que tenia vuit minuts per parlar però ha optat per només gastar-ne amb prou feines dos.

La vicepresidenta de la Comissió de Venècia, l'exministra de Justícia italiana Marta Cartabia, tampoc ha sortit ni una coma del guió. Tal com ja es va pronunciar l'òrgan consultiu del Consell d'Europa, ha recordat que les lleis d'amnistia són "una eina legítima" per assolir la reconciliació social i política, si bé s'ha d'intentar aprovar per una majoria qualificada i no, per exemple, amb tota la dreta espanyola totalment en contra.

Pel que fa als grups parlamentaris, han reproduït els seus posicionaments més previsibles. L'eurodiputat popular Javier Zarzalejos ha assegurat que es tracta gairebé d'una "autoamnistia", perquè potencialment afectarà líders que han investit Sánchez, com Carles Puigdemont, i que en cap cas "no és una mesura que persegueixi la reconciliació social, sinó al contrari".

En canvi, la socialdemòcrata alemanya Birgit Sippel ha lamentat que l'Eurocambra visqui encallada en el dia de la marmota amb la llei de l'amnistia. "No paren de portar les seves batalletes partidistes a l'Eurocambra", li ha retret al PP l'eurodiputada socialista, que no té constància que hi hagi "cap precedent sobre el fet de discutir tantes vegades sobre una mesura que encara està en tràmits".

Al seu torn, l'eurodiputada republicana Diana Riba ha reivindicat en nom dels Verds l'amnistia com una "eina democràtica", i ha carregat contra la dreta espanyola per "incendiar el país" i "fer política de terra cremada" perquè només els "interessa arribar al poder". En la mateixa línia, l'eurodiputat de Junts Toni Comín ha titllat tota la causa del Procés d'un "error gravíssim del sistema judicial espanyol" i, en aquest sentit, ha remarcat que Espanya "no és una democràcia normal".

stats