Parlament
Política 03/10/2022

L'anunci de la part fiscal del REB marca el Debat de Política General

S'espera que Francina Armengol anunciï mesures perquè treballadors i famílies puguin fer front a la inflació

2 min
El Debat de Política General es durà a terme aquest dimarts en el Parlament.

PalmaEl ple del Parlament durà a terme aquest dimarts el darrer Debat de Política General de la legislatura, que en aquesta ocasió estarà marcat per l'anunci de Pedro Sánchez d'incloure el desenvolupament del règim fiscal del REB en els Pressupostos Generals de l'Estat del 2023, amb deduccions específiques per a les Illes. La sessió començarà a les 10 h amb la intervenció de la presidenta del Govern, Francina Armengol, la qual no podrà durar més de 90 minuts, segons ha informat Europa Press.

La presidenta afronta aquest debat reivindicant el règim fiscal de les Balears. Però, al marge de les mencions que hi pugui fer durant el debat, també s'espera que anunciï altres mesures perquè els treballadors i les famílies puguin fer front a la inflació, mitjançant ajudes fiscals i directes –en contraposició a la proposta de rebaixa fiscal del PP.

Els grups parlamentaris intervindran en el ple dimecres. El PP començarà i el seguiran Unides Podem, Ciutadans, MÉS per Mallorca, Vox, El Pi i el grup mixt. El PSIB serà el darrer partit a intervenir en aquest torn de rèplica, perquè és el grup al qual pertany la presidenta del Govern. Cada grup tindrà un temps màxim de 30 minuts.

El portaveu del PP, Antoni Costa, ha explicat que el seu partit abordarà "els problemes que preocupen al carrer, especialment pel que fa a la crisi de preus". Costa repassarà les propostes dels populars, com les baixades d'impostos, especialment per a rendes mitjanes i baixes. El PP va presentar la setmana passada un paquet que recull una reforma fiscal per compensar la inflació, amb una rebaixa de l'IRPF per a rendes inferiors a 30.000 euros i l'aplicació d'altres deduccions.

Per part seva, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha avançat que el seu grup farà referència a les matèries fiscals i remarcarà la necessitat de millorar i diversificar el model econòmic. El portaveu de la formació morada considera que, en l'actual context de postpandèmia i guerra, cal enfortir l'estat de benestar davant les onades de les comunitats governades pel PP, que "vol abaixar els impostos als qui tenen més".

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha explicat que defensarà les propostes del partit taronja en matèria d'habitatge, educació i joventut, i que insistirà a demanar una rebaixa de l'IRPF als ciutadans per compensar l'augment de l'IPC. Guasp ha assenyalat que és "escèptica" en relació amb la part fiscal del REB i ha reclamat una baixada de l'IVA que "es noti a la butxaca dels ciutadans". En la mateixa línia, El Pi també ha reclamat una baixada de l'IRPF.

D'altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha criticat que la visita de Pedro Sánchez hagi desvirtuat el debat. Ferrà ha qualificat de "deslleial" que el president del govern espanyol hagi vingut hores abans del debat a fer anuncis i ha assegurat que no coneixia aquesta circumstància fins poques hores abans.

Malgrat tot, el portaveu ecosobiranista ha remarcat que confia que Armengol anunciï mesures fiscals "justes i equilibrades", i ha demanat que siguin quirúrgiques davant rebaixes generalitzades d'impostos que beneficien per igual rics i pobres.

Quan acabi la sessió de dimecres, els grups podran registrar les seves propostes de resolució fins divendres a les 10 h, amb un màxim de 10 per grup més dues per cada diputat.

stats