Política15/07/2020

Jordi Borràs: "Només ens declarem antifeixistes els convençuts"

El fotoperiodista català participa en un col·loqui organitzat per Ara Mallorca

Maria Llull

PalmaEl fotoperiodista català Jordi Borràs ha participat a Can Alcover en el col·loqui titulat 'El feixisme avui, què fer?', organitzat per Ara Mallorca, juntament amb la periodista i membre de la junta de l'Obra Cultural Balear Aina Vidal i l'expresident del Parlament Balti Picornell. Durant la xerrada, Borràs ha lamentat que "no hi hagi un moviment antifeixista ampli a l'Estat" per fer front a l'entrada de l'extrema dreta a les institucions. "Només ens declarem antifeixistes els convençuts", ha afirmat.

Tant Borràs com Vidal han coincidit a assenyalar que, malgrat que hi ha matisos que diferencien les formacions d'extrema dreta, un element comú a totes elles a l'Estat és el nacionalisme espanyolista. "Hi ha tres punts importants en l'extrema dreta a Mallorca: el gonellisme, l'anticatalanisme i el nacionalisme espanyol", ha afirmat Vidal, que ha destacat els atacs al català del Govern de José Ramón Bauzá. "El nacionalisme espanyol ha estat un tret compartit per totes les organitzacions ultradretanes espanyoles dels darrers 40 anys", ha dit per la seva banda Borràs. "N'hi ha hagut de monàrquiques, de republicanes i fins i tot d'antifranquistes, les quals consideraven Franco un traïdor als valors falangistes. Però totes amb un punt en comú, centrat a combatre qualsevol intent de desintegració d'Espanya", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Sobre l'entrada de Vox a les institucions, Borràs ha subratllat que "gairebé tot l'espectre ideològic ha comprat el seu discurs sobre la unitat de la pàtria" i també ha remarcat la importància que va suposar per al partit d'extrema dreta tenir com a plataforma mediàtica "el judici contra els independentistes catalans", en el qual va exercir l'acusació popular. "Fins i tot el PSOE ha comprat el discurs de Vox sobre la unitat de la pàtria. De fet, abans que ells ningú no parlava de l'article 155", ha continuat el fotoperiodista, que ha recordat la imatge del socialista Miquel Iceta al costat d'Ortega Smith en una manifestació organitzada per Societat Civil Catalana.

"Cal un discurs molt clar de l'esquerra, perquè on treballa l'esquerra no hi entra l'extrema dreta", ha assenyalat Borràs com a via per frenar l'avanç d'aquests partits, els quals tenen trets molt distintius als diferents països europeus. "El cordó sanitari no és cap recepta màgica, basta veure com ha penetrat l'extrema dreta a França", ha continuat, a més de reclamar un antifeixisme militant per part de la ciutadania i dels partits polítics. "Definir-te com a antifeixista no vol dir dur un còctel Molotov. A Alemanya, per exemple, tot l'espectre polític té clar qui és l'enemic", ha afegit, mentre que a Espanya "això no s'entén i veiem una política amb pactes entre les tres dretes, com ha passat a Andalusia".