La crisi de la monarquia

Joan Carles I fa i desfà sense control en la seva segona visita a Espanya

La visita de l'emèrit inquieta Felip VI i Pedro Sánchez, que preferien que arribés després de les eleccions del maig

Joan Carles I, al veler Bribon, a Sanxenxo
16/04/2023
3 min

Madrid"Explicacions, de què?", es preguntava Joan Carles I fa gairebé un any, davant la insistència dels mitjans de comunicació que el perseguien per Sanxenxo en el seu primer retorn a l'Estat després de la fugida a Abu Dhabi. Només feia dos mesos que la Fiscalia havia determinat que, si no fos per la seva inviolabilitat i una regularització a temps amb Hisenda, el rei emèrit hauria delinquit per la seva fortuna a l'estranger. Però ell semblava no entendre a què venien tantes preguntes. La Zarzuela utilitza l'eufemisme "enrenou" per referir-se a aquell cap de setmana de Joan Carles I a la localitat gallega amb el seu nucli d'amistats del món de la vela, com si no hagués passat res, retransmès gairebé al minut per les televisions espanyoles. Aquesta setmana hi torna en plena precampanya electoral i la Casa del Rei i la Moncloa observen impotents com l'excap de l'Estat fa i desfà sense control.

Fa unes setmanes que les dues institucions van conèixer les intencions de Joan Carles I de tornar a Galícia. Es va considerar convenient que fos al juny, un cop passessin els comicis, i aquesta era la idea amb la qual comptaven a la Casa del Rei. Tanmateix, dilluns passat va saltar als mitjans que l'emèrit aniria a Sanxenxo del 19 al 23 d'abril i va ser aquesta la manera com se'n va assabentar la Zarzuela, indiquen fonts consultades per l'ARA. "Si és oportú o no, ho haurà de considerar cadascú", anota l'entorn de Felip VI, molest amb la incògnita sobre si l'itinerari de Joan Carles I inclourà aquest dimarts un dinar privat amb Carles III a Londres o no. El cercle d'amics així ho hauria traslladat a alguns mitjans, si bé l'ambaixada a Espanya informava dijous que la trobada no constava a l'agenda oficial del monarca del Regne Unit.

La Zarzuela posa èmfasi en el fet que hi ha una contesa electoral convocada i que era "més raonable" que l'emèrit complís amb el seu pla inicial i vingués al juny. La Moncloa, en canvi, ha optat aquesta vegada pel silenci absolut. "El govern espanyol no té res a comentar. Es tracta de decisions personals que no ens correspon valorar", deia dimarts passat la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, després del consell de ministres. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, es limitava a mostrar "màxim respecte", a diferència d'altres vegades en què els socialistes havien elevat el to i havien demanat a l'emèrit que donés explicacions i reprovat les seves actituds. En privat, fonts de la Moncloa també deixen clar que no volen fer cap comentari sobre Joan Carles I. Com menys se'n parli, menys condicionarà la campanya de les autonòmiques i municipals.

L'elefant a l'habitació

I és que l'emèrit és com l'elefant a l'habitació: es pot intentar dissimular que existeix mentre romangui en silenci a Abu Dhabi, però quan fa un mínim moviment acapara l'atenció. De retruc, provoca nervis a Felip VI i Pedro Sánchez, que manté un fràgil equilibri respecte a una monarquia que prefereix no tensar en un moment com l'actual. La Moncloa i la Zarzuela havien aconseguit que aquest any no es parlés tant de Joan Carles I, més enllà de la seva reaparició al funeral d'Elisabet II a Londres al setembre. L'episodi no va estar absent de polèmica quan les càmeres van captar l'exmonarca rient en plena cerimònia sota l'atenta mirada de Letícia. A més, Felip VI va optar per fer públic el seu patrimoni com a gest de transparència per contrastar la seva actitud amb la del seu pare.

El clima de certa calma s'havia assolit gràcies a la conversa de quatre hores que Joan Carles I i el seu fill van mantenir el maig passat després dels dies a Sanxenxo. "Van aclarir el que havien d'aclarir", es limiten a comentar des de la Casa del Rei. No va transcendir el contingut de la reunió, però sí que va tenir conseqüències: en principi, al cap d'un mes havia de tornar al municipi pontevedrès a una altra regata –ho havia de fer en un 99% de possibilitats, segons va afirmar el seu amic i president del Club Nàutic de Sanxenxo, Pedro Campos, que el va allotjar a casa seva– però al final no hi va anar. Un any després hi anirà en el marc de la llibertat que té per "continuar gaudint de la privacitat més gran possible", tal com va manifestar en la carta que va adreçar a Felip VI fa un any en què li comunicava que mantindria la seva residència als Emirats Àrabs Units. "Però ha de tenir en compte la repercussió que tingui per al procés electoral, per al seu fill...", insisteixen a la Zarzuela.

stats