Política 20/07/2020

L'independentisme i Podem demanen una comissió d'investigació al Congrés sobre l'espionatge a polítics

Volen aclarir l'atac al mòbil de diversos polítics catalans però necessiten el suport del PSOE

Quim Bertomeu
2 min
El ple del Congrés dels Diputats durant el debat sobre la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma

BarcelonaEls grups parlamentaris d'ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu, el PNB, Més País, Unides Podem, el BNG i Compromís han registrat aquest dilluns una proposta per constituir una comissió d'investigació al Congrés sobre l'espionatge a líders polítics catalans. Argumenten que cal aclarir "la intromissió a la privacitat i la intimitat" per part "d'estructures públiques de l'Estat". La iniciativa té ara mateix escasses possibilitats d'èxit si no s'aconsegueix convèncer el PSOE perquè hi doni suport.

La idea de fer aquesta comissió sorgeix després que la setmana passada una investigació dels diaris El País i The GuardianEl País The Guardian revelés que els mòbils del president del Parlament, Roger Torrent, del líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, de l'exdiputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, i del membre de l'ANC Jordi Domingo van ser infectats pel programa Pegasus, un software espia dissenyat per l'empresa israeliana NSO que teòricament només poden comprar governs i forces i cossos de seguretat estatals. Dies més tard el mateix diari El País assegurava que un d'aquests estats era Espanya i que, en concret, qui feia ús d'aquest programa era el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

Arran d'aquests fets, els nou grups parlamentaris que impulsen la comissió consideren que el Congrés ha d'investigar l'afer sense més demora, perquè ho veuen com un nou moviment de "les clavegueres de l'Estat" contra rivals polítics. Però, ara mateix, les possibilitats que ho faci són escasses. Es repeteix el mateix esquema de quan la cambra baixa espanyola intenta investigar el rei emèrit i no se'n surt. Ho volen Unides Podem, Més País, l'independentisme català i el sobiranisme basc i gallec, però els seus vots són insuficients per tirar-la endavant. Sense el concurs del PSOE no hi ha possibilitat que prosperi. Fins ara, els ministres socialistes del govern espanyol han negat qualsevol tipus d'espionatge i han fet pinya amb el CNI i tots els cossos i forces de seguretat. La seva tesi és que si Torrent té alguna queixa, cal que vagi a la justícia. Seria una sorpresa, per tant, que el PSOE canviés d'opinió i ara sí que acceptés la comissió.

El president del Parlament i Maragall ja han anunciat que presentarien una querella contra l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, tot i que encara no l'han feta pública. Així doncs, ara mateix el cas de l'espionatge té dos fronts oberts, el judicial i el polític. Del primer, s'està pendent que Torrent i Maragall confirmin que fan el pas i, del segon, que el Congrés digui si accepta o no la comissió, cosa que queda en mans del PSOE.

stats