Política10/11/2017

Iceta tanca la candidatura presumint de transversal

El PSC fitxa l’exfiscal Jiménez Villarejo, l’activista feminista Beatriz Silva i el número dos de SCC

Marc Toro

Barcelona“Qui és capaç de reunir en una mateixa candidatura Carlos Jiménez Villarejo i Ramon Espadaler? Miquel Iceta!” D’aquesta manera s’adreçava ahir el primer secretari del PSC al consell nacional del partit que va validar les candidatures socialistes de cara al 21-D. L’exfiscal Anticorrupció i exeurodiputat de Podem, que tancarà la llista per Barcelona, i l’exlíder d’Unió, que serà el número 3, són els plats forts d’una proposta electoral que inclou independents d’entitats no sobiranistes, històrics del partit i sindicalistes.

Tot i que, en termes generals, s’ha apostat pel continuïsme -Eva Granados torna a ser el número 2 d’Iceta, i Ferran Pedret, Alícia Romero, Jordi Terrades i Assumpta Escarp ocupen posicions de sortida-, el PSC ha fitxat noms com l’activista feminista i fundadora de Federalistes d’Esquerres Beatriz Silva, que ocuparà el quart lloc per Barcelona. La filòsofa Victòria Camps, també de l’entitat federalista, ocuparà simbòlicament el penúltim lloc de la candidatura, i just abans hi haurà l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. També en un lloc simbòlic hi figuren l’exregidora de Barcelona pel PSUC i el PSC Núria Gispert i el vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos. Un còctel de perfils no independentistes que va de l’esquerra a la dreta, amb diversos membres d’Units per Avançar -formació hereva d’Unió, amb qui ha pactat el PSC-, com l’exportaveu d’UDC Montserrat Surroca, que serà segona per Girona, o el professor d’Esade Carlos Losada, que anirà de número 79 per Barcelona. Els alcaldes de Lleida i Tarragona, Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros, tancaran les candidatures de les respectives circumscripcions.

Cargando
No hay anuncios

“No canviarem per ningú”

Les incorporacions de Jiménez Villarejo i de Beatriz Silva, entre d’altres, van calmar ahir el malestar de part de la militància per l’acord signat amb els democristians. Les paraules d’Iceta ahir també buscaven desactivar crítiques internes i externes. El candidat del partit va assegurar que els socialistes es presentaran al 21-D “com a PSC, orgullosos del PSC, les seves sigles i la seva història, sense disfresses, sense necessitat de canviar de vestit ni d’operacions de transformisme. I ho farem amb el nostre programa, que no canviarem per res ni per ningú. Som el que som i qui ens voti sap que està votant un partit socialista que vol justícia social, reducció de les desigualtats i progrés social. No som res més, però volem estendre la mà als que vulguin caminar amb nosaltres”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Iceta va posar sobre la taula tres pactes que creu necessaris a Catalunya i que probablement desenvoluparà durant la campanya. El primer, pel creixement: “El país no es pot resignar a perdre pistonada” ni a deixar que marxin empreses, va dir. El segon, per la igualtat “entre homes i dones i tots els ciutadans [...] que asseguri la plena llibertat”. I finalment el reiterat pacte d’estat per a Catalunya basat en les 46 demandes de Puigdemont a Rajoy: “Volem una Catalunya millor en una Espanya diferent i en una Europa unida”, va resumir el líder socialista. Molt aplaudit pels seus, les paraules d’Iceta van deixar clar que està disposat a donar-ho tot per un bon resultat el 21-D. “A mi no m’atura ningú. No només de cara al 21-D, sinó molt mes enllà”, va advertir.