Política 23/05/2018

Eduardo Zaplana hauria cobrat fins a 10 milions en comissions il·legals

També ha estat imputat l'expresident de les Corts i exdirector de la policia Juan Cotino

Daniel Martín
3 min
L’expresident de la Generalitat Valenciana va ser detingut ahir a València

ValènciaLa detenció ahir de l’expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana ha suposat la caiguda de l’únic gran dirigent del Partit Popular valencià que, tot i les contínues sospites i acusacions, havia escapat fins ara de la mà de la justícia. La Guàrdia Civil el va detenir per presumptes delictes de de suborn, prevaricació, malversació i blanqueig de capitals. Segons les investigacions judicials, hauria aflorat diner negre provinent de paradisos fiscals i originat per suposades comissions il·legals pagades per les empreses concessionàries de l’administració autonòmica durant els seus anys de president.

Els 10 milions que, segons fonts de l’agència Efe, haurien pagat diverses empreses, tindrien el seu origen, entre d’altres, en les adjudicacions del pla eòlic del País Valencià, tal com van certificar els escorcolls que es van dur a terme a la conselleria d’Economia, així com a l’empresa Projectes Eòlics Valencians SA, filial de la firma Sedesa, propietat de l’empresari Vicente Cotino. Un altre dels afers clau que s’estan investigant és el pla de privatització dels serveis de les ITV, que es va posar en marxa el 1997.

La Guàrdia Civil considera acreditat que Eduardo Zaplana va cobrar comissions durant la seva etapa al capdavant de la Generalitat Valenciana, tot i que aquests delictes estarien prescrits. No ho estarien les presumptes operacions que l’exministre d’Aznar hauria dut a terme en repatriar els fons des de paradisos fiscals. Les fonts consultades per Efe van matisar que el pagament d’aquestes quantitats per part dels empresaris no suposaven estrictament que el mateix Zaplana les percebés.

La detenció de l’excap del govern va propiciar la reacció del Partit Popular valencià, que va sol·licitar a la direcció estatal del partit que suspengui de militància l’expresident, en una mesura que el número tres del PP, Fernando Martínez-Maillo, va qualificar de “dràstica i difícil”. Qui també va reaccionar va ser Telefónica, que va suspendre “amb caràcter immediat” la relació laboral amb l’expresident valencià.

També hi va haver reacció des de la Generalitat Valenciana, ja que amb Eduardo Zaplana, Francisco Camps i José Luis Olivas ja són tres els expresidents investigats per la justícia. Per a l’actual inquilí de la institució, Ximo Puig, “aquests 20 anys de govern del Partit Popular a la Comunitat han sigut anys trufats de corrupció”.

Encara va ser més rotund el seu portaveu parlamentari, Manolo Mata, que va assegurar que la detenció de Zaplana “estava cantada”. “Sempre hi ha hagut una sospita d’activitats vinculades a coses il·lícites i al costat fosc de la política”, va afirmar Mata, per després afegir: “Al Capone i d’altres també van caure per temes d’impostos i de blanqueig”.

Cotino també acaba imputat

Al costat de Zaplana, l’altre gran nom de la jornada va ser el de l’expresident de les Corts Valencianes i exdirector de la policia espanyola, Juan Cotino, que va ser imputat pel mateix cas. La seva imputació suposa un altre cop per al Partit Popular valencià, ja que Cotino, sempre a l’ombra dels presidents però amb gran poder a les mans, ha sigut, amb Rita Barberá, l’autèntic pal de paller de la formació. L’expresident del Parlament valencià no va ser detingut, però sí que ho van ser dos dels seus nebots, José i Vicente Cotino. També van ser detinguts l’exdirector de relacions institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barcelona, i la seva dona, Felisa López; l’exsecretari del consell d’administració de la CAM del 1998 al 2007, Francisco Grau; i l’expresident de l’Estudiantes i excap del gabinet de Zaplana, Juan Francisco García. Pel que fa a la llista d’imputats, s’inclouen l’esposa de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària particular de l’expresident, Mitsouko Henríquez.

stats