Memòria democràtica

El govern espanyol portarà al TC les lleis de "concòrdia" de PP i Vox

Génova defensa que "pretenen ampliar la consideració de víctimes"

2 min
Façana del Tribunal Constitucional.

MadridAvís del govern espanyol arran dels moviments de PP i Vox contra la memòria històrica a algunes de les comunitats on governen en coalició. Si els executius de l'Aragó, el País Valencià i Castella i Lleó no rectifiquen, l'executiu de Pedro Sánchez portarà al Tribunal Constitucional (TC) les lleis de "concòrdia" que estan impulsant. Ho ha avisat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, en diverses entrevistes i també en una roda de premsa aquest dilluns. "És inadmissible blanquejar la dictadura", ha denunciat.

El pas més immediat és contra la derogació de la llei de memòria democràtica de l'Aragó, aprovada al febrer per PP i Vox. Torres convocarà l'executiu aragonès a una reunió bilateral per intentar que rectifiqui. Si no ho fa, acudirà al Constitucional. El president aragonès, Jorge Azcón, ha respost que aquest recurs al TC no pot afectar l'Aragó perquè no s'ha aprovat una nova norma de "concòrdia" sinó que simplement s'ha derogat l'anterior. En el cas de Castella i Lleó i el País Valencià les proposicions de llei van més enllà que la iniciativa aragonesa, però encara no estan aprovades sinó que només s'han registrat a les Corts autonòmiques. Ara bé, Torres ha advertit que si les tiren endavant també acabaran al TC.

Els textos d'aquestes normes registrades en menys d'una setmana equiparen les víctimes de la Segona República a les del franquisme ampliant el període en què afecten fins al 1931 i eliminen la condemna de la dictadura i la repressió de Franco. Entitats memorialistes han denunciat que es tracta d'un "gran acte de negacionisme i menyspreu a les víctimes del franquisme". Una denúncia a la qual s'han sumat el PSOE i Sumar. La portaveu dels socialistes, Esther Peña, ha criticat en roda de premsa que "s'igualin els anys democràtics de la Segona República amb els del franquisme" i ha lamentat que PP i Vox estiguin intentant "tornar a la casella de sortida de la qual tant va costar sortir" durant la Transició.

El PP, per la seva banda, ha evitat fer autocrítica i ha assegurat que les lleis de "concòrdia" pactades amb Vox, que derogaran les de memòria històrica a Castella i Lleó i el País Valencià, "pretenen ampliar la consideració de víctimes". En una roda de premsa a la seu estatal del partit, Sémper ha dit que no entén que el PSOE ho rebutgi. "Tot el que sigui arribar a més gent ens sembla molt bé i raonable", ha afirmat. Quan li han preguntat pel fet que aquestes proposicions de llei evitin titllar de dictadura el franquisme, Sémper ha assegurat que el règim de Franco "sens dubte va ser una dictadura". Tanmateix, el portaveu del PP ha rebutjat valorar que el text no ho mencioni. "Desconec el contingut de la llei perquè encara no ha estat aprovada", ha dit.

stats