El nou govern de Pedro Sánchez

El poder judicial expressa un "rebuig profund" per la "deslleialtat" de la vicepresidenta amb el jutge de Tsunami

Teresa Ribera ha suggerit que García-Castellón està protagonitzant un cas de 'lawfare'

3 min
La ministre d'Energia, Teresa Ribera, al Senat

BarcelonaDesprés de mantenir les acusacions de terrorisme a Tsunami Democràtic, les crítiques del govern espanyol al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón han desencadenat un incendi polític a l'Estat. L'aprofitament d'una escletxa per continuar perseguint judicialment independentistes com Carles Puigdemont i Marta Rovira, que es beneficiarien de l'amnistia, ha fet que la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, l'hagi acusat de guerra jurídica o lawfare. Això ha comportat la resposta de l'oposició i de la judicatura –el Consell General del Poder Judicial i l'Audiència Nacional–, que han expressat el "rebuig profund" per la "deslleialtat".

Ribera ha denunciat la croada del magistrat en una entrevista a TVE aquest divendres, en què ha insinuat que actua amb intencionalitat política: "Jo seria molt prudent respecte a la manera com s'està pronunciant aquest jutge, que ens té acostumats a inclinar-se sempre en la mateixa direcció, i això té una implicació política important, perquè sol sortir a col·lació en moments polítics sensibles". Precisament, l’independentisme ha denunciat la guerra judicial els darrers anys.

Posant l'accent en els tempos de les decisions del jutge, ha arribat a afirmar que els seus pronunciaments divergeixen "dels d'altres companys seus" i ha carregat contra la "inclinació de pronunciar-se en una mateixa direcció i en un moment particularment oportú", quan s'està debatent la llei d'amnistia. Quan li han preguntat si aquestes males praxis que denuncia serien lawfare, Ribera ha comentat que en els pronunciaments d'un jutge "no només importa l'exercici del poder judicial, sinó també les formes i la motivació", les quals ha posat en dubte. "L'hemeroteca mostra que sempre té molt d'encert en la sensibilitat de les dates en què surten les seves afirmacions", ha dit.

Declaracions de Teresa Ribera

Les paraules de la ministra socialista han generat malestar en el si de la judicatura i de l'Audiència Nacional (AN). Una declaració institucional de la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), aprovada per unanimitat, ha carregat contra la vicepresidenta per haver posat en dubte que García-Castellón actua per "complir la llei". Fent una defensa del funcionament de la justícia i la separació de poders, aquest òrgan caducat per la manca d'entesa per renovar-lo entre el PP i el PSOE des del 2018 ha manifestat un "rebuig rotund". Sosté que les declaracions són "contràries a la lleialtat institucional" i "deterioren" la confiança dels ciutadans. Hi coincideixen les associacions de jutges conservadores, que han lamentat que "no són admissibles".

Fonts de l'AN recollides per Europa Press adverteixen que no instruir aquesta causa seria "prevaricar" i lamenten que l'estament polític vulgui aplicar l'amnistia "de manera preventiva". "Els temps de la política no són els de la justícia", indiquen des de l'Audiència Nacional, on fa dies que hi ha preocupació per la deriva d'aquesta qüestió. "És impresentable, ja n'hi ha prou", ha arribat a dir una de les fonts, segons l'agència. En una interlocutòria de l'Audiència Nacional, ha deixat clar que "són absolutament rebutjables les al·legacions de la defensa apel·lant a una pretesa motivació política".

Les declaracions de Ribera també han indignat el PP. A través d'un comunicat, el partit ha advertit que són "d'una gravetat extrema". Els populars han interpretat que Ribera ha acusat el jutge de "prevaricar" i per això han lamentat que "el sanchisme hagi assumit el discurs independentista que la justícia no és imparcial" i que a Espanya "hi ha lawfare". El PP ja ha anunciat que utilitzarà la seva majoria al Senat per reprovar la ministra.

Els d'Alberto Núñez Feijóo han remarcat el "desprestigi" del sistema democràtic causat pels "atacs als jutges", que han demanat que s'aturin. També han recordat que els socialistes no qüestionaven la imparcialitat de García-Castellón quan instruïa casos com Púnica, Lezo o Kitchen, que han afectat el PP. Alhora, el seu portaveu, Borja Sémper, ha alertat del risc que suposa “l’atac del govern a la divisió de poders”, que “continua la seva escalada”.

La Moncloa matisa

La número 2 del PP, Cuca Gamarra, ha instat Sánchez i el ministre de Justícia, Félix Bolaños, a desautoritzar Ribera. I el govern espanyol ha mirat d'apagar l'incendi. Fonts de la Moncloa asseguren que "sempre respecten les decisions del poder judicial encara que, en algunes ocasions, no les comparteixin". "En el cas de Tsunami, les decisions del magistrat van ser recorregudes pel fiscal del cas, per la qual cosa la consideració jurídica de terrorisme dels fets ocorreguts estan pendents de recurs davant l'Audiència Nacional. Aquest debat jurídic es resoldrà als òrgans judicials i el govern respectarà, per descomptat, la decisió final que s'adopti", han dit fonts de l'executiu. I, tot seguit, han passat a l’atac contra el PP i han recordat “l’intervencionisme en el poder judicial” com el “segrest” del Consell General del Poder Judicial o “l’intent de controlar la sala segona del Tribunal Suprem per la porta del darrere”, tal com va manifestar en el seu dia l’exportaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó.

stats