Política 14/12/2020

L'ex número dos de la Policia Nacional declara que Cosidó també coneixia el cas Kitchen

L'ex director general del cos no està investigat, a diferència de la resta de la cúpula d'Interior

Ot Serra
2 min
L'exnúmero 2 de la Policia Nacional Eugenio Pino, entrant a l'Audiència Nacional

MadridLa cúpula del ministeri de l'Interior i de la Policia Nacional durant el mandat de Jorge Fernández Díaz està sent investigada pràcticament al complet pel cas Kitchen, amb l'excepció del director general del cos i exsenador del PP Ignacio Cosidó. Aquest dilluns, però, un dels seus subordinats, l'ex director adjunt operatiu Eugenio Pino, s'ha encarregat d'assenyalar-lo davant del jutge Manuel García Castellón. En la seva declaració, ha assegurat que Cosidó havia de conèixer l'operació d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que presumptament va tenir lloc entre el 2013 i el 2015 amb l'objectiu de prendre-li informació comprometedora de la cúpula de la formació.

Segons fonts jurídiques consultades per Efe, Pino ha admès que va parlar amb l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez sobre el llavors xòfer de la família Bárcenas, que suposadament era el confident de la Policia Nacional en la trama. L'ex número dos de Fernández Díaz sosté que la conversa amb la cúpula policial per informar-se de la Kitchen -en aquell moment diu que no sabia l'objectiu de l'operació que ara s'investiga- es va produir a petició de l'expolític català, però aquest ho nega. Pino ha assegurat que quan en va parlar amb Martínez també se n'acabava d'assabentar i ha volgut deixar clar que ell no va iniciar l'operació.

A banda de Pino, també ha comparegut l'excomissari Enrique García Castaño, perquè el magistrat volia saber si un dels missatges que suposadament Fernández Díaz havia reenviat a Martínez l'havia escrit algun dels dos. Es tracta d'un text que deia "s'ha fet amb èxit", presumptament en relació a l'abocament de la documentació robada a Bárcenas. Tots dos han negat ser els autors d'aquest missatge i García Castaño, fins i tot, ha afirmat en la seva arribada a l'Audiència Nacional que no tenia el mòbil de Fernández Díaz.

Els notaris no van comprovar l'origen dels missatges

Aquest i altres missatges que Martínez va incorporar a la causa van provocar la imputació de Fernández Díaz, i aquest mira de demostrar que no els va escriure ell. En l'acarament que van protagonitzar l'exministre i el seu ex número dos ja va acusar Martínez d'haver-los manipulat, i aquest dilluns han declarat també els dos notaris davant els quals l'ex secretari d'estat de Seguretat va voler aixecar acta dels missatges. Un d'ells ho ha fet com a investigat i acompanyat d'advocat, per un presumpte delicte de revelació de secrets. El notari Alberto Vela, amic personal de Martínez, va informar-lo que l'Audiència Nacional li havia reclamat les actes tot i que se li havia ordenat que mantingués discreció.

Durant el seu interrogatori, els notaris han coincidit que no van comprovar l'origen dels missatges que Martínez va aportar. És a dir, que no van comprovar si efectivament eren de Fernández Díaz, sinó que es van limitar a aixecar acta del que l'ex secretari d'estat de Seguretat volia manifestar. Vela ha preferit no contestar algunes preguntes, segons informa l'Abc.

stats