Economia
Política 13/06/2023

L'esquerra s'acomiada del Govern presumint d'economia: "Esperam que es mantingui la gestió"

Des del 2015, i havent superat la pandèmia, el deute públic s'ha reduït en un 2,9% del PIB balear, i frega els 9.000 milions d'euros

2 min
El director general de Pressupostos i la consellera d'Hisenda aquest dimarts

PalmaA una setmana que es constitueixi el nou Parlament, i en plenes negociacions entre el PP i Vox per investir Marga Prohens al capdavant del Govern, la consellera d'Hisenda en funcions, Rosario Sánchez, ha oferit una roda de premsa amb aroma de comiat per presumir de la gestió d'aquests vuit anys, i per "fer un exercici de responsabilitat necessari, donar un missatge de confiança a la solidesa de l'economia". "La situació de les finances públiques és sòlida, i esperam que es mantingui la manera de gestionar", ha afirmat. "Quan vam arribar a la Conselleria –el 2019–, l'anterior equip –el de Catalina Cladera– deia que si no passava res, tindríem una situació estable, i mesos després va venir la pandèmia. Avui, els comptes públics són prou sòlids per assumir reptes i xocs", ha afegit.

El 2015, l'any en què el Pacte va arribar al Consolat de Mar, el deute públic se situava en el 29,5% del PIB i representava 8.330 milions d'euros. La xifra es va anar reduint progressivament fins al 2019 (26,1%), però la irrupció de la pandèmia va disparar el deute: 9.120 milions d'euros, un 34,8%. Així i tot, en els dos següents exercicis el nivell de deute ha disminuït fins al 26,6% i 8.874 milions. Segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), la previsió d'aquest any és arribar al 22,4%, la xifra més baixa des del 2011. El mateix organisme també ha avançat tres anys –el 2030– la previsió d'arribar al 13%, l'indicador de deute recomanat. Cal remarcar també que el 90% del deute públic és de tipus fix, per la qual cosa s'està protegit davant eventuals pujades dels interessos.

Sánchez ha ressaltat que en els darrers tres exercicis "s'ha aconseguit un equilibri pressupostari". "Tradicionalment, teníem dèficits acumulats, i ara s'han aconseguit equilibrar els comptes públics, cosa que ha afavorit la reducció del deute públic i la bona salut de tresoreria", ha destacat. Del 2011 al 2019, només en una ocasió l'economia balear va acabar amb superàvit. En els darrers tres exercicis, s'ha tingut un 0,2%, un 0,8% i un 0,1% de superàvit.

Quant als ingressos, mentre el 2015 les Balears només van tenir 98,25 milions d'euros de fonts de finançament externes, la xifra ha anat augmentant fins als 888 milions de l'anterior exercici. Hi ha diverses vies que han ajudat a engreixar la recepció de finançament, com el factor d'insularitat (110 milions anuals) i els 540,91 milions de fons europeus Next Generation que es van assignar a les Illes el 2022. El 2021 va ser un cas excepcional, pels 885 milions que l'Estat va fer arribar a les Balears per ajudar al teixit empresarial després del cop de la covid.

Sánchez llança un missatge al PP

Davant l'arribada del PP al Govern –s'ha de veure si amb Vox dins–, Sánchez ha presumit de la política fiscal del Pacte, amb "baixades selectives d'impostos per afavorir les classes mitjanes i treballadores". "Una de les premisses del PP és que es beneficia més els que són més solvents", ha remarcat la consellera. A més, ha avisat que l'equilibri entre ingressos i despeses "no és fàcil", i que "si es decideix deixar d'ingressar d'alguna banda, s'ha de decidir deixar de fer alguna cosa", referint-se a les baixades d'impostos. "Tenim una maquinària en condicions d'afrontar situacions complicades", ha sentenciat.

stats