Debat de política general

ERC i Junts endureixen el seu pols també al Parlament

El PSC amonesta el govern d'Aragonès, però estén la mà per als pressupostos del 2024

4 min
Albert Batet, líder de Junts al Parlament, durant el seu discurs

BarcelonaEl president Pere Aragonès ha arribat al debat de política general d’enguany al Parlament –el primer en solitari– amb la idea de mesurar les seves forces per afrontar la segona part del seu mandat. Amb només 33 diputats, el seu principal repte és trobar aliats per poder esgotar la legislatura. I de la jornada d’aquest dimecres, en la qual ha intervingut l’oposició, se’n poden treure unes primeres conclusions: tant el PSC com Junts amonesten la gestió del Govern -els dos han presentat una proposta de resolució per proclamar la "manca de confiança" del Parlament al president-, però els de Salvador Illa han mantingut la mà estesa a l’executiu per tirar endavant els pressupostos del 2024. El cara a cara entre els juntaires i el president ha sigut més dur. "O rectificació o eleccions", ha arribat a etzibar el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, que li ha reclamat que abraci la "majoria del 52% independentista" que li va donar suport en la investidura. "No sabem on és, president", ha rematat.

Batet, que no només ha censurat el rumb nacional de l'executiu sinó també el sectorial, ha augurat que si el president Aragonès no canvia el rumb d'aquí un any encara estarà més "aïllat", "dèbil" i amb "més agonia" que ara. Junts considera que Aragonès no està ben encarat ni a Catalunya ni a Madrid, on creu que "no ha mantingut la posició" davant del PSOE per resoldre el conflicte polític. ¿I què diu, doncs, sobre la unitat que reclama Aragonès per negociar al Congrés? Batet ha recordat que abans del 23-J era Esquerra qui es negava a la coordinació: "Seria una llàstima que ara hagués canviat el seu discurs en funció de l'aritmètica de Madrid i no pas de la realitat de Catalunya", ha dit.

Junts a Aragonès: "O rectificació o eleccions"

Com era d'esperar, durant la seva rèplica el president ha negat la major –pensa que el seu Govern va bé– i ha tornat a demanar a Junts negociar conjuntament amb el PSOE. "Estem d'acord en el què: amnistia i autodeterminació. També en el com: aprofitar l'escenari de negociació amb l'Estat [...]. No ens encallem en el qui", ha argumentat Aragonès, que ha recordat que ara fa un any Junts no volia entrar en el marc de negociació amb el PSOE i ara sí. "És un canvi positiu", ha destacat el president per reclamar un front comú. Segons Junts, però, Aragonès no pot parlar "en nom de tercers" perquè no ha buscat acords amb el sobiranisme per tirar endavant les seves propostes: "Vostè no ha tingut la valentia de portar a votació l'acord de claredat", que és la principal proposta del Govern en l'àmbit del Procés, ha dit Batet. "No parlo en noms de tercers, però com a president no m'inhibiré en aquesta negociació", ha contestat visiblement enervat Aragonès al llarg del debat.

De teló de fons d'aquesta discussió hi ha la rivalitat entre els juntaires i els republicans sobre qui treu més rèdit de la negociació amb el PSOE i també qui n'agafa el lideratge. Junts vol que sigui l'expresident Carles Puigdemont des de Waterloo –és ell qui pilota totes les converses sobre la investidura–, mentre que Esquerra vol que tot estigui liderat pel cap de l'executiu català, que ahir va apujar el preu dels seus vots: va reclamar a Pedro Sánchez que es comprometi a fixar les condicions del referèndum en aquesta legislatura. En aquesta línia, ha insistit el president dels republicans al Parlament, Josep Maria Jové: "Que ningú pretengui garantir-se el nostre suport temptant-nos amb solucions personals: no s’equivoquin, tinguem-nos una mica de respecte, l’amnistia és necessària, però no és suficient".

Aragonès arribant al ple del Parlament

¿Què en diu la resta de l'oposició? La CUP s'ha desmarcat del president, però també de Junts. La diputada Laia Estrada ha augurat que la negociació a Madrid no servirà per assolir un referèndum sinó que serà un "bescanvi" de l’amnistia per l’autodeterminació en un nou intent "reformista" de l’Estat. Per la seva banda, Ciutadans i el PP han concentrat les seves crítiques contra el PSC: "És la muleta del separatisme".

Majoria amb el PSC i els comuns?

Amb el debat que han protagonitzat Aragonès i Batet ha quedat clar que Esquerra i Junts estan lluny de coordinar-se a Madrid –malgrat coincidir en les demandes–, però ¿i el PSC? Quin és ara el seu rol? Salvador Illa no és només el cap de l'oposició sinó també una de les persones de confiança de Pedro Sánchez a Catalunya, de manera que era clau el que aquest dimecres pogués dir sobre la proposta de referèndum que va llançar ahir el president. "No és moment de fer curses per veure qui arriba abans a la foto", perquè "l'important és el país", ha exposat Illa, i ha remarcat, en al·lusió a la investidura espanyola, que "Catalunya s'equivoca quan la rauxa s'imposa al seny". Tampoc ha fet cap menció a l'amnistia, tot i que el PSC s'haurà de mullar en les propostes de resolució dels sobiranistes.

Illa avisa a Aragonès que no tiri pel dret

En tot cas, Salvador Illa no ha centrat el seu discurs en el Congrés de Diputats –malgrat que en paral·lel ha tingut lloc la investidura fracassada d'Alberto Núñez Feijóo– sinó en la gestió de l'executiu, que creu que no és bona. "Governar no ha de ser rutina", ha dit, criticant que els republicans vulguin fer-ho "sols" amb només 33 de 135 diputats. "Catalunya no falla, falla el seu govern", ha repetit diverses vegades el cap de l'oposició. Per superar aquesta situació, el socialista ha receptat "acords i consensos" i s'ha obert a la "col·laboració" amb l'executiu per tirar endavant mesures en l'àmbit d'educació, sanitat, en matèria de finançament -el PSC vol que el Govern presenti una proposta a l'Estat- i també per aprovar els pressupostos del 2024. Una mà estesa que comparteix amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que s'ha mostrat disposada a negociar els comptes de l'any que ve. Ara bé, tant el PSC com En Comú Podem han volgut fer un advertiment a Aragonès: que la seva voluntat de pacte no implica que li garanteixin els vots per acabar la legislatura.

El PSC s'haurà de pronunciar sobre l'amnistia

Tant ERC com Junts, la CUP i els comuns han presentat diverses propostes de resolució a favor de l'amnistia dels represaliats del Procés. Ara bé, ho han fet per separat: aquest dijous intentaran pactar un text comú i, si no ho aconsegueixen, es posaran totes les resolucions a votació divendres, en la jornada final del debat de política general. Això implica que el PSC, que durant el debat ha obviat la qüestió de l'amnistia, s'haurà de pronunciar sobre aquesta mesura al ple. També per iniciativa de la triple dreta de Vox, Cs i el PP: els tres partits han impulsat resolucions en contra de la desjudicialització i de la "impunitat" de l'independentisme.

En canvi, en el marc de les propostes de resolució, els socialistes han optat per presentar una proposta "a favor del diàleg i la convivència" i una altra instant el Govern a presentar una reforma del sistema de finançament autonòmic. Tanmateix, coincideixen amb Junts en un altre punt: els dos partits promouen una resolució per separat on coincideixen a proclamar la "manca de confiança" del Parlament en l'executiu d'Aragonès. Una iniciativa que des dels republicans lamenten. A parer seu, "perverteixen" els instruments parlamentaris: des del Govern recorden que les qüestions de confiança són a iniciativa del president de la Generalitat i que l'oposició només pot impulsar mocions de censura.

stats