Debat d'esmenes a la totalitat
Política 11/11/2020

Ofensiva d'Iglesias per excloure Cs dels pressupostos

'Barons' socialistes recelen de la intenció d'EH Bildu de donar suport als comptes

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

MadridAl Congrés es viu aquests dies una dura competició per saber quin soci acaba escollint el president espanyol, Pedro Sánchez, per als pressupostos del 2021 i la resta de la legislatura. Si el bloc de la investidura amb ERC al capdavant o bé Ciutadans, malgrat que per si sols els deu diputats del partit taronja no són decisius –caldria també el suport del PNB i l'abstenció d'altres grups–. Queden només quatre setmanes per a la votació final, però el soci de coalició de Sánchez, Unides Podem, ha decidit incrementar la pressió perquè la Moncloa esculli. El moviment de Ciutadans dimarts d'elevar les condicions dels pressupostos ha posat en safata al vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, una nova ofensiva per arraconar encara més el partit d'Inés Arrimadas, que cada cop té més pressions internes i externes perquè torni al bloc de la triple dreta.

Després de parlar dimarts amb Iglesias, el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, avançava aquest matí el seu sí als pressupostos "si les coses no es torcen". La data no era casual. Al Congrés començava el debat d'esmenes a la totalitat dels pressupostos, que acabarà demà dijous amb la llum verda a la tramitació dels comptes del 2021 tant del bloc de la investidura com també de Ciutadans, a canvi de poder seguir negociant. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, recollia immediatament el guant a Otegi i celebrava que el bloc de la investidura "es reforcés". Segons fonts tant de Podem com del partit abertzale, ni el PSOE ni cap membre socialista del govern espanyol sabia res del moviment d'Otegi, cuit a foc lent amb Iglesias després de les reticències de l'equip de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a parlar amb EH Bildu.

Poques hores després, Montero ha pujat a la tribuna del Congrés a defensar per primer cop el projecte de pressupostos. Però si, en paraules del portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, Ciutadans s'havia acabat "autoexcloent", imposant com a condició blindar el castellà com a llengua a vehicular –ERC va pactar amb el govern espanyol una esmena en defensa de la immersió lingüística inclosa en la reforma de la llei d'educació–, per a la ministra portaveu l'escenari no havia canviat. Els membres socialistes del PSOE han decidit fer cas omís a les paraules d'Otegi i Montero ha demanat el màxim suport als comptes. A parer seu, no donar-hi suport seria una "irresponsabilitat manifesta" i per això ha tornat a fer una crida a evitar els "vetos creuats".

Ara bé, barons socialistes ja han començat a aixecar la veu contra el bloc de la investidura. Si dimarts era el president d'Aragó, Javier Lambán, qui assegurava que preferia Cs a ERC, aquest dimecres ha sigut l'extremeny Guillermo Fernández Vara qui ha admès en un tuit que li produïa una "sensació molt dolorosa" acabar veient com "Otegi és clau per decidir els pressupostos". Fonts del govern espanyol justifiquen l'acostament al partit abertzale per la necessitat imperiosa d'acabar amb els pressupostos prorrogats del PP i retreuen a la dreta que parli "d'escons de primera i de segona".

Tot i el moviment d'EH Bildu, Ciutadans es manté en l'equació. Si una cosa comparteix Arrimadas amb Iglesias en aquests moments és que vol que Sánchez mogui fitxa i esculli d'una vegada amb qui aprovarà els comptes. Per als taronges per fi s'han posat les cartes sobre la taula i la intenció de la líder del partit és interpel·lar directament Sánchez dimecres que ve al Congrés en la sessió de control. Fonts del govern espanyol consideren que Cs "ha caigut en la trampa del PP" després de la contractació com a advocat de l'exlíder taronja Albert Rivera, que ha portat a l'enduriment de les condicions per part d'Arrimadas.

Divisió independentista

ERC, al seu torn, ha decidit guardar silenci –no li toca intervenir fins aquest dijous al debat– però el nom del partit ha ressonat a l'hemicicle tant en boca de Junts per Catalunya com de la CUP, que sí que han presentat esmena a la totalitat. Per una banda, la portaveu de Junts al Congrés, Laura Borràs, ha parafrasejat l'exportaveu republicà a Madrid Joan Tardà l'abril del 2019 durant la defensa de l'esmena a la totalitat d'ERC. "No normalitzarem mai el que no és no és normal", va dir llavors sobre la impossibilitat de negociar mentre hi hagués presos polítics. Per l'altra, la portaveu cupaire, Mireia Vehí, ha expressat la seva preocupació perquè "els companys d'ERC puguin aprovar els pressupostos a canvi de res".

La negociació dels pressupostos ha portat una implosió de les diferències latents entre els partits independentistes al Congrés. No només amb ERC sinó també amb el PDECat, que fa dues setmanes va consumar la ruptura amb JxCat votant diferent en la pròrroga de l'estat d'alarma i avui directament ha defensat pel seu compte des de la tribuna del Congrés la necessitat de negociar amb el govern espanyol "per responsabilitat". Montero ha valorat el gest: s'ha compromès a negociar millores per a Catalunya als pressupostos i ha donat per fet el suport dels quatre diputats del PDECat.

La decisió d'EH Bildu d'avançar el sí als pressupostos sense deixar clar què s'havia pactat a canvi ha carregat d'arguments el líder del PP, Pablo Casado, que, igual que durant la moció de censura de Vox, ha decidit a última hora pujar a la tribuna a defensar l'esmena a la totalitat dels pressupostos i entrar en el cos a cos amb Montero en un debat ple de retrets sobre la gestió de la crisi per part dels expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. "Dir que aquests són uns pressupostos de país quan porten el segell d'ERC i EH Bildu no és la millor definició", ha etzibat. La ministra d'Hisenda ha acusat Casado de ser "moderat a temps parcial" i li ha assegurat que l'esmena suposa una demostració que el gir durant el debat de la moció de censura era un miratge. Demà serà el torn dels partits propensos a la negociació.

stats