Política 03/06/2018

Els consellers faran dimarts el traspàs de carteres amb presos i exiliats

Torra viatja demà a Madrid i dimecres explicarà al Parlament la nova estructura de l'executiu

Aleix Moldes
3 min
La presa de possessió dels consellers del Govern de Quim Torra

BarcelonaEls tretze consellers de la Generalitat van prendre possessió del càrrec ahir en una emotiva cerimònia al Palau de la Generalitat. Els van acompanyar els familiars dels presos polítics i dels exiliats, als quals es va reservar un paper protagonista. Aquest dilluns començaran els protocol·laris traspassos de carteres entre els consellers sortints i els entrants, tot i que aquest cop hauran de recórrer al simbolisme per superar la realitat judicial. Només Ester Capella (Justícia) i Jordi Puigneró (Polítiques Digitals i Administracions Públiques) podran coincidir a les conselleries amb els seus predecessors, Carles Mundó i Meritxell Borràs, respectivament. Per a la resta serà dimarts la data escollida, i l'escenari: les presons madrilenyes o l'exili belga.

Segons informen fonts governamentals, els consellers Pere Aragonès (Economia), Damià Calvet (Territori), Elsa Artadi (Presidència), Miquel Buch (Interior) i Ernest Maragall (Exteriors) es desplaçaran dimarts a Madrid per visitar a Estremera Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Raül Romeva i fer simbòlicament el traspàs de papers. Fins a Alcalá-Meco s'hi haurà de desplaçar Chakir el Homrani (Afers Socials) per trobar-se amb Dolors Bassa. I, també dimarts, està previst que hi hagi reunió a Brussel·les amb els exconsellers exiliats. Teresa Jordà (Agricultura) es trobarà amb Meritxell Serret i, tot i que encara no està confirmat, també es preveu que Alba Vergés (Salut) es trobi amb Toni Comín i que Laura Borràs faci el mateix amb Lluís Puig.

Pel que fa a l'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha explicat aquest diumenge en declaracions a RAC1 que no tindria inconvenient a parlar amb Josep Bargalló, tot i que de moment no han tingut cap contacte. Ponsatí ha sigut crítica amb la formació del Govern, que lamenta que sigui "autonòmic".

Per la seva banda, Calvet ja ha visitat aquesta cap de setmana Rull a Estremera, i s'ha compromès a seguir la seva obra al capdavant de la conselleria de Territori i a treballar perquè pugui ser alliberat.

Fonts pròximes al president de la Generalitat, Quim Torra, van explicar dissabte que la intenció és que ell es desplaci a Madrid dilluns. Fa un parell de setmanes –tan bon punt va ser investit– Torra ja va visitar els presos polítics, i també s'ha desplaçat fins a Berlín per reunir-se amb l'expresident, Carles Puigdemont, i més recentment a Brussel·les, on es va trobar amb Comín, Puig i Serret.

Dimecres Torra exposarà des de l'hemicicle del Parlament la nova organització del Govern, i aquesta mateixa setmana els consellers i ell se sotmetran a la primera sessió de control a la cambra catalana.

Entrevista a Jordi Sànchez a 'The Guardian'

Jordi Sànchez, en una entrevista a 'The Guardian' –feta abans del canvi de president a la Moncloa–, demana que "es trenqui el paradigma de la unitat indiscutible" de l’Estat, el que considera l'"única manera de restaurar la normalitat política i democràtica". "Espanya ha d’intercanviar el principi de la unitat indiscutible de l’Estat pel principi de l’indiscutible mandat popular expressat a les urnes", sentencia.

En el mateix sentit, lamenta la falta de comunicació entre Carles Puigdemont i els "poders de l’Estat", fet que considera el "principal error" dels últims anys. "Hem tingut més de cinc anys de diàleg inexistent i ara en patim les conseqüències", assegura.

En paral·lel, Sànchez defineix el nou president de la Generalitat, Quim Torra, com una persona "discreta" i "oberta al diàleg", que tot i no "tenir molta experiència política" sí que compta amb una "llarga carrera en el món civil i cultural". "Algunes de les seves afirmacions i opinions escrites són desafortunades, però no representen ni la visió ni les tradicions del moviment independentista", assegura.

stats