L'atac de la dreta al català
Política 30/08/2023

Les conselleries de Vox deixen d'utilitzar el valencià en les comunicacions públiques

El partit ultradretà contradiu el compromís del president Mazón i incompleix la legislació

3 min
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el nou vicepresident primer i conseller de Cultura i Esports, Vicente Barrera.

ValènciaDeixar d'utilitzar el valencià i fer en castellà totes les comunicacions als comptes oficials d'X (abans Twitter) de les conselleries que dirigeix Vox. Aquesta ha estat la resposta del partit ultradretà a la directriu del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que dilluns va garantir que la normativa que tota la Generalitat Valenciana usarà en les seves publicacions serà la que estableix l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La institució "té l'autoritat acadèmica i científica" i, en conseqüència, "l'administració valenciana, en els seus comunicats oficials, s'expressa amb les normes de l'Acadèmia”, va assenyalar Mazón.

Davant la directriu del president valencià, ordre que senzillament implica exigir el compliment de la legislació de la Generalitat i l'Estatut d'Autonomia, Vox ha optat per fer les comunicacions públiques en castellà. Així es pot comprovar en els comptes oficials dels tres departaments que dirigeix: Cultura, Agricultura, Ramaderia i Pesca i Justícia i Interior. Es tracta d'una actuació que, de nou, incompleix la legalitat, ja que infringeix la llei d'usos institucionals i administratius de la Generalitat. La norma estableix que, amb caràcter general, les publicacions es redactaran o emetran, almenys, en valencià. "El valencià és la llengua pròpia de l'Administració de la Generalitat i, com a tal, en serà la llengua destacada d’ús normal i general", assenyala l'article 4 de la llei. En l'article 5 recorda que "l'ús del valencià s’ajustarà a la normativa lingüística establida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua". A més, i pel que fa a les publicacions en internet, l'article 19 estableix que els continguts de titularitat de l’administració de la Generalitat "s’hauran de poder consultar almenys en valencià i en castellà, per aquest ordre". "Si la xarxa social només permet l’ús d’una llengua, els continguts es redactaran o emetran en valencià", especifica.

Tot i que els fets posen en dubte les seves paraules, aquest dimecres la portaveu de Vox en les Corts Valencianes, Ana Vega, ha assegurat que la seva formació complirà la legislació respecte al valencià. "Vox respecta la llei i l'AVL està ara mateix recollida en l'Estatut i no hi ha cap problema", ha afirmat la dirigent d'ultradreta. No obstant, i en declaracions recollides per l'agència Europa Press, Vega ha evitat aclarir si la seva formació utilitzarà el valencià en els departaments que dirigeix tal com l'obliga la llei, i ha qualificat el debat de "polèmica estèril". Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular, Miguel Barrachina, ha defensat el seu soci de govern i ha afirmat que els departaments de Vox tenen dret a "publicar en castellà" en les xarxes socials. "Nosaltres no imposem a ningú l'ús del valencià" perquè "les dues llengües són dels valencians", ha conclòs.

La polèmica va ser originada pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que la setmana passada va dir que l'AVL "no té la veritat absoluta sobre el valencià", una afirmació que va completar assegurant que aquesta veritat "no la té ningú" i que per això considerava lícit que "cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient". Aquestes paraules van servir a Rovira per evitar censurar l'ús de normatives secessionistes al compte d'X de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que encapçala el dirigent de Vox José Luis Aguirre. Carlos Mazón també corregia la presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó, que dissabte va reivindicar unes normes alternatives a les oficials i va treure pit de la pressió que havia fet el partit ultra per obrir el debat lingüístic. "¿Algú té dubtes que si Vox no estigués al govern valencià aquest debat no s'hauria obert? Vox és totalment necessari", va dir.

stats