Governabilitat a l'Estat

Nova enquesta del CIS: el PSOE retalla distàncies i se situa a un punt del PP

Vox continua a l'alça i Sumar a la baixa, segons el baròmetre del mes d'abril

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la tribuna del Congrés

MadridEl PSOE retallaria distàncies al PP si se celebressin eleccions generals, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes d'abril. Alberto Núñez Feijóo es manté al capdavant amb un 33,5% d'intenció de vot, mig punt més que el que registrava fa un mes. En canvi, Pedro Sánchez en suma 1,2, fins al 32,5%, a un punt del seu rival. Pel que fa a les formacions més petites, Vox se situa amb un 10,1% –dues dècimes més que al març– i Sumar en quarta posició amb el 8,2%, un punt menys que fa un mes. El principal beneficiat d'aquesta caiguda és Podem, que passaria d'un 2,2 a un 3,1%. Tot plegat, en un baròmetre elaborat entre l'1 i el 4 d'abril, en plena discussió entre els dos grans partits a l'Estat per les contractacions durant la pandèmia i els primers passos de l'amnistia al Senat.

L'enquesta es va fer a la tornada de Setmana Santa, dies després que a Catalunya el president de la Generalitat, Pere Aragonès, decidís convocar eleccions per la impossibilitat d'aprovar els pressupostos, cosa que va comportar que Sánchez també renunciés a impulsar els comptes a l'Estat. També, a les portes de la campanya electoral a Euskadi (són el 21 d'abril) i amb les primeres revelacions sobre el cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso damunt la taula. El resultat deixa una certa recuperació del PSOE, que en els últims mesos havia cedit terreny a Feijóo, probablement pel desgast de l'amnistia i els pactes amb Junts. Ara bé, són dades semblants a les que es van registrar en les eleccions del 23 de juliol: Feijóo va guanyar amb un 33,1% dels vots i Sánchez en va obtenir un 31,7%.

Pel que fa a les formacions independentistes, ERC pateix un retrocés de mig punt i cau de l'1,9% a l'1,4%, mentre que Junts creix de l'1,2% a l'1,4%. Als comicis del juliol els dos partits van obtenir els mateixos escons, 7, amb els republicans una mica per sobre dels juntaires. Les formacions basques, que també estan immerses en un context preelectoral, se situen frec a frec. El PNB tindria un 1% dels sufragis i EH Bildu un 0,9%. Les quatre formacions sobiranistes recollirien menys intenció de vot que el que van obtenir en els comicis del 23 de juliol.

stats