La llei d'amnistia

El PSOE assumeix que sense amnistia no hi haurà pressupostos

Sánchez ataca Feijóo al Congrés pels seus vaivens amb els indults: "Tot en vostè és mentida"

3 min
pedro Sánchez avui al Congrés, a Madrid

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut des del Marroc que la llei d'amnistia tirarà endavant abans del 7 de març, que és el termini màxim, però el PSOE comença a assumir que si aquest projecte embarranca també ho faran els pressupostos de l'Estat. "Ells mai ho han condicionat, però imaginem que si ells no tenen l'amnistia ens posaran problemes per als pressupostos", afirmen fonts socialistes. Les mateixes fonts preveuen que la negociació s'allargarà fins al final: "Ells pressionaran fins al darrer minut perquè la redacció final s'aproximi al que volen, però no creiem que votin que no un altre cop", conclouen. Les espases continuen en alt i Sánchez ha volgut remarcar que la llei, tal com està redactada ara, "és plenament constitucional, alineada amb el dret europeu i cobreix tots els supòsits i casuístiques", una manera d'avisar Junts que no acceptarà canvis substancials en el text.

Imatge de la reunió de Pedro Sánchez amb Mohamed VI a Rabat.

D'altra banda, aquest dimecres al matí s'ha produït el primer cara a cara entre Sánchez i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, al Congrés després de les eleccions gallegues i les revelacions a la premsa del president del PP sobre Catalunya, un fet que el president espanyol ha aprofitat per deixar en evidència el polític gallec. "Amb quin Feijóo ens hem de quedar? Amb el que al matí negocia l'amnistia amb els independentistes o amb el que els titlla de terroristes a la tarda en les manifestacions que convoca? Jo li dic que amb cap, perquè l'única veritat és que tot en vostè és mentida", li ha etzibat Sánchez en la sessió de control. "Vostè menteix sobre el que dic i ara menteix sobre el que penso", ha contestat Feijóo a Sánchez.

Sánchez a Feijóo: "Al matí negocia l'amnistia amb els independentistes i a la tarda els titlla de terroristes".

Com era previsible, Núñez Feijóo ha tret pit del resultat de les eleccions gallegues en la seva intervenció: "Vostè va dir que les eleccions eren un plebiscit sobre la meva persona. Doncs aquí em té, dempeus. I el resultat del plebiscit ha sigut clar: 40 a 9", ha argumentat. Des de Rabat, on s'ha reunit amb el rei del Marroc, Mohammed VI, Sánchez ha contestat que si "Feijóo està dempeus com a líder de l'oposició jo ho estic com a president del govern, i així seguirem fins al 2027", que és quan hi haurà eleccions si s'esgota la legislatura.

Aquest dimecres també s'ha debatut una moció del PP per obligar el govern espanyol a aparcar l'amnistia i recuperar el delicte de sedició. La diputada d'ERC, Pilar Vallugera, ha demanat la paraula per encarar-se amb Vox després que el diputat Ignacio de Hoces hagi advertit des de la tribuna que no cessaran en el seu combat contra el "separatisme".

Vallugera, a Vox: "No deixarem de ser independentistes per vostès".

De Hoces, per cert, ha aprofitat també per atacar el PP per haver-se obert a concedir un indult condicionat a Puigdemont.

Xoc PSOE-Junts

Per la seva part, la portaveu de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, ha preguntat a Sánchez sobre els pressupostos: "Què pensa fer per convèncer el poble català que aquesta vegada sí que complirà amb els pressupostos? Què faran diferent?", ha insistit. Sánchez ha negat la major i ha afirmat que el govern espanyol sí que compleix amb Catalunya exhibint dades diferents de les de Nogueras sobre execució pressupostària. Junts i el PSOE també han xocat per les ajudes al delta de l'Ebre quan la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha acusat aquesta formació de no haver fet res per aquest territori quan gestionaven la conselleria de Medi Ambient. El diputat Josep Maria Cruset s'ha mostrat molest i ha respost a la ministra que parlava des de la "supèrbia que gasten tots els ministres espanyols".

Sánchez reconeix que no hi ha data per a la reobertura de duanes amb el Marroc

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat avui a Rabat per reunir-se amb el rei del Marroc, Mohamed VI, i el seu govern. Després de la trobada Sánchez ha reconegut que no hi ha data encara per a la reobertura de les duanes tot i que per part espanyola està tot a punt. "Espero que aviat hi hagi una reunió entre governs per aclarir la normativa de duanes i espero que aviat puguem tenir avenços significatius", va dir, tot i que la reobertura de les duanes forma part de l'acord a què van arribar els dos països ara fa un any. Malgrat tot, Sánchez va lloar l'estat de les relacions bilaterals amb el Marroc i va qualificar d'"excel·lent" la col·laboració en matèria migratòria.


stats