Nova etapa al partit lila

Belarra arrasa a les primàries de Podem per rellevar Iglesias

La ministra és elegida secretària general amb el 89% dels vots i una participació de només el 38%

Alcorcón (Madrid)Podem ha elegit continuisme per impulsar la nova etapa sense Pablo Iglesias. No hi ha hagut sorpreses de darrera hora: la ministra Ione Belarra s'ha imposat en les primàries per elegir secretari general. Ha arrasat amb el 88,69% dels vots, però només un 38,4% de participació, ja que han votat 53.443 persones dels 139.000 inscrits -igualment els vots totals són inferiors als del congrés telemàtic de l'any passat, en què van votar 59.201 persones de 516.492 inscrits, ja que es va modificar el cens-. El partit ha fet aquest cap de setmana la IV assemblea ciutadana des del seu naixement en un amfiteatre a Alcorcón, al sud de Madrid.

Un congrés descafeïnat marcat pel covid i, sobretot, per la calor. Per evitar una dràstica reducció d'aforament, s'ha fet a l'aire lliure, en un espai sense ombra i amb l'únic suport per refrescar els assistents d'alguns para-sols i màquines de sulfatar plenes d'aigua. També ha quedat eclipsat per la convocatòria de la manifestació de la triple dreta a Colón contra els indults, i ha coincidit amb la celebració de les primàries del PSOE andalús.

Cargando
No hay anuncios

Si l'equip que va capitanejar Podem fa set anys, quan va néixer, era sobretot masculí i impulsat per professors de la Facultat de Polítiques de la Universidad Complutense de Madrid, ara n'agafa el relleu un equip bàsicament femení, la primera generació crescuda a les trinxeres de la formació. Juntament amb Belarra dirigiran el partit la ministra d'Igualtat, Irene Montero; la secretària d'Estat d'Igualitat, Irene Montero; els portaveus de Podem, Isa Serra i Rafa Mayoral; la portaveu al Parlament Europeu, Idoia Villanueva; i una de les noves cares visibles a l'Assemblea de Madrid, Alejandra Jacinto.

Cargando
No hay anuncios

Belarra va arribar a Podem procedent de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca juntament amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i parella d'Iglesias, amb qui es va conèixer a la Facultat de Psicologia de la Complutense. Des de llavors ha fet una feina de formigueta, premiada arran de l'arribada de Podem al govern espanyol amb la secretaria d'estat d'Agenda 2030 i després el ministeri de Drets Socials per la sortida inesperada d'Iglesias. Durant tot aquest temps s'ha convertit en la principal veu discordant dins el govern de coalició, sobretot a còpia de tuits.

Enfortir l'espai a l'esquerra del PSOE

Però el seu perfil ha canviat des que va ser ungida per substituir Iglesias al capdavant de Podem, un rol deslligat ara per ara de qui serà el pròxim candidat o candidata a les generals espanyoles. Iglesias va apuntar a Yolanda Díaz, però la vicepresidenta tercera ha evitat de moment concretar si hi està disposada. Queda molt de camí fins al 2023. De fet, el partit comença tot just ara el que serà el procés més complicat: com intentar reunificar l'espai a l'esquerra del PSOE. Díaz vol que les confluències hi tinguin més pes i queda la incògnita del paper de Més País, el partit d'Íñigo Errejón.

Cargando
No hay anuncios

El lema de la candidatura de Belarra ha estat "créixer". És el principal repte de la formació: no ser una crossa al PSOE, sinó "liderar el bloc històric de direcció d'estat" i "enfortir" l'espai a l'esquerra dels socialistes, en paraules de Montero, que es manté com a número dos de la direcció del partit.

De moment, a l'anomenat Vistalegre IV (tot i que no s'ha celebrat a la plaça de toros de Carabanchel de Vistalegre, com la primera i la segona assemblees ciutadanes, sinó a l'auditori descobert de Paco de Lucía) no hi ha assistit cap dels representants de les confluències clau per al creixement de la formació. Ada Colau hi ha intervingut a través d'un vídeo en representació dels comuns, igual que Mònica Oltra de Compromís i Yolanda Díaz, que és només afiliada del Partit Comunista d'Espanya (PCE) i no pas del partit lila.

Cargando
No hay anuncios

Sí que hi han sigut Juantxo López de Uralde, exlíder d'Equo –que es va presentar amb Més País en les últimes generals– i ara fundador d'Aliança Verda, el nou espai ecologista dins d'Unides Podem. També el ministre de Consum i líder d'IU, Alberto Garzón, i el secretari general del PCE, Enrique Santiago, que ha assegurat que el seu partit i IU avui no serien res sense el partit lila. Garzón ha fet una crida a la "unió" entre els que reivindiquen "el verd, el lila i el vermell".

L'absència d'Iglesias

El congrés ha estat marcat per l'absència de Pablo Iglesias, que tot i ser homenatjat contínuament en els discursos d'avui, també a través de vídeos, ha decidit fer un pas enrere i ni posar-hi els peus per no eclipsar el relleu de forces. Però, malgrat l'absència, no ha pogut esborrar que es tractava d'un relleu del tot continuista: hi ha poc canvis al consell ciutadà estatal, la màxima direcció del partit entre congressos.

Cargando
No hay anuncios

Per part dels comuns hi continua havent, de fet, les mateixes persones: el president del grup parlamentari confederal d'Unides Podem, Jaume Asens, i Jéssica Albiach. La líder d'En Comú Podem al Parlament ha ressaltat en declaracions als mitjans que Belarra sigui navarra davant del futur que aspira que el partit potenciï donant més pes als territoris i deixant enrere el centralisme a Madrid. De fet, els comuns volen que cada cop tingui més poder de decisió la mesa confederal -que aglutina la representació de totes les confluències- que no pas el consell ciutadà estatal.