Cas Mascaretes
Política 29/02/2024

Armengol diu que "mai" no va parlar amb Ábalos de les mascaretes del cas Koldo ni de la seva reclamació

L'entorn de l'expresidenta ha transmès aquesta informació després de donar-se a conèixer que el jutge que investiga el cas afirmà que l'exministre va actuar com a "intermediari"

ARA Balears
3 min
Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Congrés i expresidenta de les Balears, Francina Armengol, "mai" no va parlar amb José Luis Ábalos sobre les mascaretes del cas Koldo ni de la reclamació que va iniciar per sol·licitar la devolució d'una part del seu import en comprovar que no s'adequava al contracte firmat, segons han avançat fonts properes a la presidenta.

L'entorn de l'expresidenta ha transmès aquesta informació després de donar-se a conèixer que el jutge que investiga el cas afirmà que l'exministre va actuar com a "intermediari" en les "gestions" fetes pel seu exassessor Koldo García per mirar de "solucionar" la reclamació de 2,6 milions d'euros del Govern a l'empresa de la trama.

Les mateixes fonts neguen que la presidenta rebés cap pressió perquè es retiràs la reclamació que es va iniciar al març de 2023. Segons la interlocutòria del passat 7 de febrer, a la qual ha tingut accés Efe, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno situa Ábalos en una reunió amb Koldo el passat 10 de gener d'enguany en una marisqueria de Madrid amb la finalitat que arribàs a un acord en el marc de la reclamació de 2,6 milions efectuada per l'Administració balear per un sobrecost en una compra d'1,5 milions de mascaretes.

Armengol s'ha mostrat sorpresa per totes les informacions que estan sortint a la llum i fonts properes a ella reiteren que, en tot cas, aquesta intermediació seria amb l'actual Govern de les Balears, ja que es nega qualsevol contacte amb ella. Les mateixes fonts incideixen que tota la contractació es va fer de manera legal, va ser fiscalitzada i els contractes no depenien de la decisió personal de l'expresidenta, sinó de l'Administració, ja que era una responsabilitat funcionarial.

Per altra banda, avisaren que les mascaretes no eren falses i, malgrat que no valien com a material sanitari per als hospitals, podien tenir un altre ús. Segons les mateixes fonts, l'abril de 2020 el Ministeri de Transports va informar el Govern balear que estava contractant una empresa que oferia mascaretes i fou dia 24 del mateix mes quan l'empresa confirmà al Servei de Salut de les Balears que en podia adquirir 1,4 milions d'unitats. El Servei de Salut feu la contractació el 29 d'abril i el 25 de maig s'enviaren a analitzar, "una pràctica que el Govern feia amb totes les comandes com una comprovació extra per a més garanties".

El 8 de juny els tècnics van concloure que les màscares no tenien la qualitat suficient perquè les emprassin professionals sanitaris, però sí que eren aptes per a ús al carrer, i per aquest motiu s'emmagatzemaren, per a quan fossin necessàries, tal com va marcar el criteri de l'Organització Mundial de la Salut, i per si s'hagués de fer una posterior reclamació per incompliment parcial del contracte. En aquest sentit, fonts pròximes al Govern d'Armengol reiteren que la Intervenció de la Comunitat Autònoma de les Balears va fiscalitzar el 2021 i el 2022 més de mig centenar d'expedients, entre ells el de l'empresa vinculada al cas Koldo, i va concloure que no va haver-hi cap irregularitat.

El 20 de març de 2023 el director general del Servei de Salut informà per escrit l'empresa de la reclamació d'aquests doblers i el 5 de maig es llançà l'expedient de reclamació formal per incompliment del contracte i es reclamaren 2,6 milions d'euros dels 3,7 pagats. Assenyalaren que l'informe es deixà signat i la reclamació quedà iniciada i, mesos després, el Govern entrant del PP se n'adonà. "El Govern balear va ser el perjudicat per la diferència de preu i per això va reclamar dins del termini i de la manera escaient", reiteren les fonts, al mateix temps que es demanen "per què el Govern actual va deixar caure la reclamació que va posar el Govern d'Armengol".

stats