Cas Ábalos

Ábalos, el primer sanchista que planta cara al líder

Sempre va estar al costat de Sánchez a les primàries del 2014, del 2017 i va rebre el premi de ser ministre

Viatge inaugural de l'AVE a Granada amb el president del Govern, Pedro Sánchez i el ministre de l'Interior, José Luis Ábalos
27/02/2024
3 min

MadridSi la XV legislatura es compleix sencera, José Luis Ábalos (Torrent, 1959) podrà jubilar-se quan deixi de ser diputat, un cop aquest dimarts ha decidit aferrar-se al càrrec, encara que sigui al grup mixt. Serà tota una vida lligada a la política i des del 1981 al PSOE –el partit ja l'ha suspès cautelarment–, al qual va recalar després d'una primera experiència al PCE. L'últim tram d'aquesta trajectòria ha sigut de la mà de Pedro Sánchez, de qui es va convertir en el principal escuder quan va aspirar a la secretaria general del PSOE l'any 2014 i el 2017. Aquesta fidelitat li va portar premi: va ser secretari d'organització del partit i ministre de Foment, fins a la remodelació de l'any 2021, precisament durant l'etapa sota ombra de corrupció pel cas de les mascaretes.

La decisió de mantenir-se al Congrés en contra del criteri unànime del seu partit trenca amb l'esperit de lleialtat i fidelitat a Sánchez que l'ha caracteritzat en els últims anys, però es correspon amb la seva condició de supervivent. Al Partit Socialista del País Valencià (PSPV) va protagonitzar mil i una batalles internes i va saber moure's per no caure del vaixell. L'any 2000 va sortir derrotat de les primàries a la secretaria general contra Joan Ignasi Pla, però va aconseguir ser-ne el número 2, i entre el 2012 i el 2017 va ser el líder del PSPV a la província de València.

Fill d'un torero republicà, té set germanes i cinc fills. És mestre d'educació primària en excedència i doctor honoris causa per la Universitat de San Pedro de Chimbote (Perú). Es va especialitzar en cooperació internacional i l'enfortiment institucional de l'Amèrica Llatina, però tota la seva vida l'ha dedicat a la política. Més enllà de la vida orgànica, Ábalos va estar a l'ombra en diversos càrrecs de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València, fins que va ser-ne regidor (1999-2009) i diputat a les Corts Valencianes (2003-2007).

El salt a l'arena estatal com a diputat al Congrés va arrencar el 2009, el mateix any que ho va fer Sánchez. A Madrid va començar el vincle entre tots dos, que ara trenca un escàndol de corrupció que afecta el seu polèmic exassessor, Koldo García. Qui va posar-los en contacte va ser el navarrès Santos Cerdán. L'ara número 3 del partit i successor d'Ábalos com a secretari d'organització, el va conèixer perquè feia d'escolta i xofer per al PSOE de Navarra.

1-O i moció de censura

Ábalos va accedir al ministeri de Transports després de la moció de censura del 2018 a Mariano Rajoy, la qual va defensar des de la tribuna del Congrés. "No ha tingut la decència de dimitir", va dir a l'expresident del govern espanyol i del PP, que apareixia als papers de Bárcenas vinculats al cas Gürtel. Uns mesos abans, el llavors portaveu del PSOE també posava cara a la primera reacció del seu partit a la jornada de l'1-O i evitava criticar la violència policial ordenada per Rajoy.

El seu pas pel govern espanyol va estar marcat pel cas Delcy Rodríguez, la vicepresidenta de Veneçuela que va posar un peu a l'aeroport de Barajas tot i tenir prohibida l'entrada a l'espai Schengen. En la remodelació de govern del juliol del 2021, Sánchez va prescindir de noms importants que l'havien acompanyat com l'exvicepresidenta Carmen Calvo, el seu excap de gabinet Iván Redondo i també el mateix Ábalos, que com a blanc de les crítiques de la dreta s'havia convertit en un element de desgast per a un PSOE que necessitava una imatge de renovació. Tanmateix, Ábalos no va ser defenestrat del tot i en les eleccions del 23-J va repetir com a diputat. Ara s'hi aferra fins al final.

stats