Cas Ábalos

Sánchez i Feijóo protagonitzen un "i tu més" sobre la corrupció al Congrés

Ábalos garanteix que ho seguirà votant tot al costat del PSOE

4 min

Madrid / BarcelonaAmb poc marge per als matisos, la sessió de control aquest dimecres al Congrés s'ha convertit en un "i tu més" sobre la corrupció. Pedro Sánchez s'ha defensat del cas Koldo contraatacant Alberto Núñez Feijóo, que ha optat pel traç gruixut. "Ho sabia i ho va tapar [la trama]. Sorgeix en el cap del seu partit, està instal·lada en el cor del govern i marca l'inici de la seva carrera política. El despulla", ha traslladat el líder del PP al president del govern espanyol. Sánchez ha reivindicat "l'assumpció de responsabilitats polítiques més enllà de la judicial" per justificar l'expulsió de José Luis Ábalos del PSOE i ha replicat que, a diferència de la formació conservadora, el seu partit "no tapa la corrupció, sinó que la combat". Mentrestant, l'exministre i ja diputat del grup mixt s'ha absentat del ple per fer una ronda d'entrevistes radiofòniques: ha acusat la direcció socialista –a Sánchez– de fer "populisme justicier", però ha garantit que no posarà en perill les votacions del govern al Congrés.

Ábalos, doncs, donarà suport a la llei d'amnistia. El PP ja no parla de l'oblit judicial del Procés després que Feijóo fiqués la pota a Galícia i que el cas Koldo li hagi donat munició per fer oposició a Sánchez. Sense una estratègia clara, Génova s'agafa a aquesta carta com a un ferro roent i mira d'escampar al màxim les sospites de corrupció, amb l'ajuda dels mitjans afins. Durant una pregunta parlamentària al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha arribat a acusar de "robar" a membres de la bancada socialista i s'ha aventurat a dir que "seran investigats pel jutge". De moment no està imputat ni tan sols Ábalos, i només ho estan el seu exassessor Koldo García i els empresaris de la societat adjudicatària de contractes sanitaris durant la pandèmia.

Els antecedents al PP han servit com a resposta de manual per a Sánchez i els dirigents del PSOE. "Fa posar vermell que pensi que pot treure rèdit polític de la corrupció", ha advertit el president a Feijóo, a qui li ha recordat que va arribar a Génova després que Pablo Casado sospités d'un possible cas de corrupció vinculat a comissions per la venda de mascaretes del germà d'Isabel Díaz Ayuso. "Per què va caure el senyor Casado?", li ha preguntat Sánchez. A més, el líder del PSOE ha assegurat que el seu govern "no assenyalarà la justícia ni ordirà una mal anomenada policia patriòtica per tapar la corrupció i perseguir adversaris polítics". Per la seva banda, Bolaños ha assenyalat que el seu partit "no destrueix proves a cops de martell", en referència a l'esborrament dels discos durs de l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

El president espanyol, Pedro Sánchez, responent al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant la sessió de control.

"No tinc cap manta"

El PP té la teoria que Sánchez va cessar Ábalos el 2021 perquè coneixia irregularitats del seu ministeri, i també creu que Ábalos guarda informació que podria perjudicar Sánchez i el PSOE. "Sento tantes coses i bona part de fantasia... Jo no tinc cap manta. No he sigut mai una bomba de rellotgeria per a ningú", ha dit l'exministre a Onda Cero. Lluny de passar a ser un aliat per al PP, Ábalos ha garantit que el PSOE comptarà amb el seu vot, malgrat sentir-se dolgut amb Sánchez. Segons ell, el secretari general del partit creia inicialment que no havia de dimitir i que després va "canviar d'opinió" a causa de la "pressió". L'exministre ha anunciat que presentarà al·legacions contra la suspensió de militància perquè creu que vulnera els estatuts del partit. 

El diputat no amaga que està "decebut" amb Koldo García, però defensa que no el "concerneix" la seva actuació presumptament delictiva. En aquest sentit, ha destacat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el PSOE hagi actuat de manera "diferent" respecte a Santos Cerdán, actual número 3 del partit, i que és precisament qui va posar en contacte Ábalos i García. Ara bé, la proximitat durant la pandèmia entre Cerdán i García no era la que tenia l'exassessor amb el ministre.

Sospites d'Ábalos sobre Koldo

Tot i que no ha detallat fins a quin punt va sospitar, Ábalos ha afirmat que "sempre hi ha alguna cosa que crida l'atenció" i, per això, va demanar explicacions i n'hi van donar algunes, però n'hi ha que "no podia contrastar". Tal com consta en la investigació judicial, García va incrementar el seu patrimoni de manera sorprenent i d'entrada Ábalos va donar per bona una compra d'un habitatge a Benidorm que García li va dir que faria amb la seva família. "Ara veig una altra versió", ha lamentat. El diputat ha insistit en una "greu decepció i abús de confiança" per part del seu exassessor, de qui no espera que l'inculpi en res durant la investigació.

Precisament aquest dimecres ha comparegut a l'Audiència Nacional el principal cervell de la trama, Juan Carlos Cueto, propietari de l'empresa adjudicatària. No va declarar la setmana passada perquè era a l'estranger. Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, ha negat el cobrament de comissions il·legals i ha assegurat que va actuar en la compra de material sanitari per "protegir els espanyols".

stats