Representació
Part Forana 10/07/2023

Via Fora repassa amb teatre de carrer la història d'Alcúdia fins a l'arribada dels turistes

Durant quatre dijous de juliol i agost, els assistents podran gaudir de franc de recreacions ficcionades al peu de les murades de la ciutat

2 min
Els turistes començaren a ser habituals a partir de la dècada dels seixanta. Via Fora recrea els canvis socials que experimentà el poble.

Palma"Via fora!" és el crit d'alarma que en època medieval es feia servir perquè els homes d'una vila sortissin armats al carrer per defensar el poble d'una amenaça externa. Aquest, però, és també el títol de l'espectacle teatral de carrer que l'Ajuntament d'Alcúdia ofereix cada estiu per donar a conèixer la història i el patrimoni de la ciutat. La primera funció d'aquesta edició, que enguany arriba al vintè aniversari, serà aquest dijous, dia 13 de juliol, a les 21.30 h. Al llarg de l'estiu n'hi haurà tres més (27 de juliol i 10 i 31 d'agost).

L'amfiteatre de la porta de la Vila Roja és un dels escenaris de la representació.
Via Fora inclou també espectacles musicals.

Amb desenes d'intèrprets, músics i figurants, en cada funció, la iniciativa repassarà cinc episodis de la història local: La construcció de les murades (1357), Encadenats als privilegis (1646), Lo cap d’en Joan Virrei (finals del segle XVII), La febre groga (1870) i L’arribada dels turistes (anys seixanta). L'espectacle, dirigit pel manacorí Joan M. Albinyana, recupera el seu format original de visites guiades dramatitzades en diferents indrets històrics del nucli urbà: porta del Moll, plaça del Doctor Ferragut, porta de Sant Sebastià, carrer del Progrés i porta de la Vila Roja.

500è aniversari del títol de ciutat

Tot i que Albinyana fa anys que està vinculat a aquesta producció, aquesta serà la primera edició que la dirigirà. En relació amb edicions passades, s'hi han afegit nous personatges de ficció, efectes especials i una nova escena que fa referència al 500è aniversari de la Declaració d'Alcúdia com a ciutat. Va ser el 1523 quan Carles V atorgà el títol de Ciutat Fidelíssima per haver estat el refugi dels nobles de Mallorca, arran de la revolta de les Germanies.

Cartell promocional d'aquesta edició.

La declaració de ciutat, però, no és l'únic aniversari a celebrar. Perquè va ser l'estiu del 2003 quan va néixer el projecte amb la voluntat de donar a conèixer la història i el patrimoni alcudienc, després que el nucli històric i les murades s'haguessin sotmès a una rehabilitació profunda. Durant els darrers anys, Via Fora s'hagué d'adaptar a les circumstàncies de la covid, i per aquest motiu es feu amb una sèrie de restriccions.

stats