Part Forana 15/10/2021

La vaga de fems continua: els treballadors que en fan la recollida desestimen el preacord

Així ho han decidit en una assemblea amb 148 vots a favor i 141 en contra

2 min
Un treballador dipositant el seu vot durant l'assemblea

Els treballadors que fan la recollida de fems a Mallorca i Menorca no han acceptat el preacord i continuaran amb la vaga indefinida, segons han decidit amb 148 vots a favor i 141 en contra, en una assemblea convocada a la seu de CCOO a Palma. D'aquesta manera, aquests empleats continuaran insistint en un conveni col·lectiu autonòmic que unifiqui els salaris i reclamaran als ajuntaments un esforç per tal d'aconseguir-lo en les negociacions amb la patronal.

Ara, i els pròxims dies, el sindicat revisarà els serveis mínims que s'ofereixen als municipis afectats per la vaga a partir de dijous: tots els de Mallorca i Menorca, excepte Palma, Pollença, Calvià i Sóller, que tenen el servei internalitzat. Durant l'assemblea, i prèviament a la votació, el secretari de l'Hàbitat de CCOO, Miguel Pardo, ha recordat als treballadors que continuar amb la vaga suposa sancions per part de les empreses.

El preacord que han desestimat, traçat durant la nit del dijous en una llarga reunió entre el sindicat, la patronal i la Federació d'Entitats Locals (FELIB), establia un augment dels salaris en totes les categories; de 13.500 euros anuals a 18.000 per als peons i de 18.000 euros a 21.500 per als conductors de vehicles. A més, s'establia que els treballadors dels convenis en vigor que quedassin fora del preacord rebrien una compensació econòmica retroactiva. Ara, el preacord queda diluït a l'espera de noves negociacions.

Els pobles amb el servei municipalitzat esquiven la vaga

Puigpunyent, Escorca i Fornalutx són els únics pobles de Mallorca que tenen personal contractat directament per l'Ajuntament per recollir els fems del municipi. Aquest model els ha permès esquivar la vaga, perquè no depenen de cap empresa externa. El mateix passa amb Calvià, Pollença, Sóller i Palma, que disposen d'empreses públiques pròpies. El batle de Puigpunyent, Toni Marí, defensa que el model que tenen els beneficia perquè no estan fermats a cap contracte, però admet que la gestió política del dia a dia requereix més feina. Actualment, disposen de quatre treballadors per al servei de neteja i recollida i un altre per al punt verd, que des de l'estiu està municipalitzat. Però el model de recollida de fems d'aquest poble de la Serra és mal de replicar a altres municipis.

L'assessor en gestió de residus, Joan Martorell, assenyala que la dificultat radica que la dotació de funcionaris als ajuntaments està limitada per la regla de despesa que deriva de la llei Montoro, però també per la norma de règim local. "La tendència és que les brigades desapareguin, perquè les places de funcionari es van reduint i es destinen a altres qüestions", afirma. També hi té a veure la gran inversió econòmica que cal fer per comprar, per exemple, un camió de fems, que pot costar 250.000 euros, segons Martorell. En el cas de pobles com Puigpunyent, el vehicle que tenen no és tan car, però a altres municipis, com Capdepera, que en té tres, sí que ho són. Així mateix, la creació d'empreses com Emaya o Calvià 2000 tampoc és una solució fàcil perquè la normativa d'empreses públiques diu que han de generar suficients ingressos a través de la taxa de fems, una exigència que no sempre es pot complir.

stats