Part Forana 29/10/2021

Matolls per xibius a les dunes del Trenc

La Conselleria de Medi Ambient ha iniciat un projecte per recuperar 6.100 metres quadrats de sistema dunar a la platja

ARA Balears
2 min
Un tècnic de l'IBANAT sembra un dels 8.000 exemplars a les dunes

La Conselleria de Medi Ambient ha presentat aquest divendres el projecte de restauració de 6.100 metres quadrats de dunes a la platja del Trenc, on antigament s'ubicaven tres xibius. La primera passa per aconseguir-ho ha estat sembrar 8.000 exemplars d'espècies plantes pròpies amb l'objectiu de recuperar la morfologia i vegetació de la zona.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha presentat l’actuació, que està inclosa en el programa anual del parc natural. A més, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha explicat que el projecte s’executa amb l’objectiu de recuperar una part del sistema platja-duna de sa Ràpita i es Trenc que presenten discontinuïtat com a conjunt.

Les actuacions previstes per recuperar la qualitat ecològica i paisatgística d’aquestes zones són, entre d'altres, el retorn d’antigues acumulacions de posidònia per reincorporar el sediment al sistema, la instal·lació de captadors per afavorir la retenció d’arena, la delimitació puntual de les zones a recuperar per evitar el pas de persones i la plantació d’espècies pròpies del sistema dunar. De fet, les espècies vegetals provenen del viver del Centre Forestal de les Illes Balears, situat a la finca pública de Menut.

El conseller ha explicat que "el sistema platja-duna de sa Ràpita i es Trenc és un dels ambients amb major valor ecològic i un dels paisatges més representatius del litoral de Mallorca, però pel fet d’estar situats a prop de la costa estan sotmesos a una major pressió antròpica i, per tant, són més susceptibles de rebre impactes negatius".

En aquest sentit, Mir ha destacat que "la restauració d’aquests valuosos hàbitats dunars en garanteix la funcionalitat ecològica, fer front als efectes negatius de l’impacte directe de les tempestes i la seva adaptació al canvi climàtic, així com garantir la conservació dels hàbitats de morfologies dunars i espècies associades d'interès comunitari dins l'espai Es Trenc - Salobrar de Campos de la Xarxa Natura 2000".

stats