Memòria històrica
Part Forana 08/02/2023

Comença la darrera fase d'exhumacions de Son Coletes

El Govern excavarà tota la superfícia del cementeri antic de Manacor i pel març s'iniciaran els sondatges de la platja de sa Coma

3 min
Foto aèria de les tres zones excavades al cementeri de Son Coletes.

PalmaContinuar amb l'excavació de Son Coletes, a Manacor, i començar les exhumacions de la platja de sa Coma, a Sant Llorenç, són les accions més ambicioses que s'ha marcat la Conselleria de Memòria Democràtica per als propers mesos. Segons ha informat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, aquest dimecres han començat les obres d'excavació als passadissos del cementeri de Manacor. "En aquests moments els operaris han començat a retirar les rajoles dels passadissos entre les criptes del cementeri. El nivell del cementeri antic està a tres metres més avall. Per tant, tardarem unes setmanes a arribar-hi i saber què ens hi trobarem. Segons els estudis dels entesos, però, és probable que apareguin més restes", ha explicat Jurado.

El Govern considera que aquesta tercera fase d'exacavació del cementeri de Manacor és molt ambiciosa, perquè es pretén investigar tota la superfície de l'antic cementeri de Manacor, on s'hi enterraren les persones assassinades durant la Guerra Civil. "Dels 1.300 m2 que té el cementeri antic, que està davall el cementeri actual, de moment se n'han exacavat uns 500 m2. Ara ens hem proposat d'excavar tota la superfície que queda, i les obres s'allargaran durant uns cinc mesos", ha explicat el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera.

Després de l'aparació de les restes de les Roges del Molinar i del batle d'Algaida, Pere Llull, es calcula que són moltes altres les víctimes que s'hi poden trobar. "Totes les víctimes són importants per a aquest Govern, i per això ens hem compromès a cercar-les totes", ha manifestat Jurado. En el cas concret de Son Coletes, el Govern hi ha localitzat fins ara set fosses, que contenien les restes de 86 víctimes. D'aquestes se n'han identificades 13, i 9 ja les han lliurades als seus familiars.

Restes de 500 persones a la platja de sa Coma

Els primers sondatges a sa Coma (Sant Llorenç des Cardassar) començaran dia 15 de març. Segons els estudiosos, hi pot haver les restes de més de 500 persones enterrades a la platja, a un nivell molt superficial. Es tracta de les restes dels milicians que desembarcaren l'estiu del 1936 amb l'expedició del capità Bayo. La majoria d'aquestes persones procedien de Catalunya. Per això, el Govern de les Illes Balears ha establert contactes amb la Generalitat de Catalunya per avançar amb la recollida de mostres de familiars de desapareguts. "Per identificar aquestes restes serà necessari cotejar-les amb les mostres dels familiars, que es troben majoritàriament a Catalunya, però també a altres territoris comel País Valencià", ha explicat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica.

Segons els entesos, a la platja de sa Coma (Sant Llorenç des Cardassar) hi pot haver les restes de 500 persones, la majoria milicians desembarcats amb Bayo.

Per no interferir en la temporada turística, l'excavació de sa Coma farà un parèntesi pel mes de maig. Es reprendrrà passat l'estiu, quan minvi la presència de turistes a aquesta part del litoral llorencí. "Començarem ara, però no volem intercedir en l'activitat econòmica, Per això estam en converses amb l'Ajuntament de Sant Llorenç per pautar els terminis d'excacvió de la seva part de la costa. Segons els entesos, és probable que a dos pams hi hagi restes, però també hem de tenir en compte que és una zona molt humanitzada i molt exposada a la mar; per tant, no sabem què s'hi trobarà", ha detallat Jurado.

Altres excavacions previstes en el 4t Pla de fosses és la del conegut com a Hospital de Sang, un espai utilitzat com a hospital de campanya durant el desembarcament de Bayo, situat a prop de Son Carrió. Aquesta actuació està prevista durant el segon trimestre de l'any. A final del mes de setembre, està previst que comencin les obres d'excavació del cementeri de Sant Francesc de Formentera. En aquest darrer cas, com es tracta d'un bé catalogat com a BIC, el Govern està en contacte amb el Consell de Formentera per fer que l'excavació sigui compatible amb la preservació del bé.

stats