Aparcament
Part Forana 08/11/2022

Sóller permet aparcar als propietaris davant els seus guals permanents

L'oposició considera que és un "greuge comparatiu" amb els veïns que no tenen garatge

3 min
220320   Soller, Serra de Tramuntana   IV01

PalmaL'Ajuntament de Sóller ha aprovat aquest dimarts una nova ordenança municipal que permet als propietaris de garatges aparcar davant els seus guals permanents. La iniciativa, que s'ha aprovat amb els vots favorables dels tres socis de govern i Podem, però amb les abstencions de Més i PSOE (oposició), pretén donar resposta a la manca d'aparcament que hi ha al municipi.

La Policia Local s'ha encarregat de fer un estudi tècnic que avala la viabilitat de la proposta i on s'exposa que a Sóller hi ha concedits 1.110 guals permanents. D'aquests, i segons la Policia, entre 400 i 500 serien susceptibles de convertir-se en places d'aparcament, ja que gaudeixen de l'espai suficient per a un vehicle. Així, el municipi guanyarà prop de mig miler de pàrquings.

Tot i l'augment d'estacionament previst, la proposta ha generat dubtes a oposició i veïns. En general, consideren que és un greuge comparatiu amb aquells sollerics que no tenen garatge, perquè per aparcar a la mateixa via pública que els propietaris de cotxeries, hauran de pagar ORA, mentre qui tingui un gual hi podrà aparcar davant gratuïtament. Precisament aquest factor és el que provocat les abstencions de Més i del PSOE, que consideren que, a més de la quota habitual que es paga per tenir un gual, s'hauria de pagar un suplement per poder-hi aparcar davant.

En aquesta línia, la portaveu adjunta de Més per Sóller, Elvira Cortès, ha exposat que "s'hauria de modificar l'ordenança fiscal pertinent", referint-se a aplicar una quota extra pel fet de poder gaudir d'aquest privilegi. Per la seva banda, el portaveu del PSOE, Jaume Mateu, s'ha interessat per la viabilitat jurídica d'aquesta nova normativa: "No sabem si és correcte reservar l'espai públic d'una calçada només per a determinats veïns". Mateu ha afegit que no està en contra de la proposta perquè des del PSOE veuen positiu l'augment d'estacionament, però demanen a l'equip de govern que n'aclareixi la viabilitat jurídica. Els socialistes també s'han sumat a la proposta de Més i han exposat que els propietaris dels guals haurien de pagar un suplement. Val a dir que Sóller és un municipi amb una àmplia zona blava, ja que la immensa majoria dels carrers del centre estan regulats per aquesta figura.

Participació ciutadana

No sols l'oposició ha mostrat els seus dubtes, sinó que alguns veïns també han debatut el tema a les xarxes socials. En general, consideren que la proposta fomenta la desigualtat entre veïns i que serà difícil garantir que la normativa es compleixi correctament. Tot i això, aquesta iniciativa té el suport de la majoria dels sollerics, ja que es va consultar primer els sollerics mitjançant una enquesta. Els resultats d'aquesta demostraren que el 88,7% dels que contestaren estaven d'acord amb la proposta, sempre que no suposàs pagar cap cost addicional.

Targeta identificativa

Durant la sessió plenària, Darder ha explicat que fins a tres persones de la unitat familiar que tingui un gual podran aparcar-hi davant. Així, cada família tindrà tres targetes identificatives, que expedirà l'Ajuntament, i que hauran de col·locar en els seus vehicles per demostrar el permís. Les targetes durant el número del mateix gual i la matrícula del vehicle. A més, en la placa metàl·lica del gual permanent també s'aferrarà un distintiu que el diferenciarà dels que no tenen l'espai suficient per aparcar-hi davant. El control per tal que la normativa es compleixi el farà la Policia Local i les targetes identificatives rebran el nom de Targetes GARE.

Excepcions

A més de les tres persones relatives a la mateixa unitat familiar, també hi podran aparcar persones externes en dos casos: els cuidadors de persones amb necessitats especials de dependència i els transportistes que hagin de carregar i descarregar mercaderies en aquell edifici. Això sí, en ambdós casos s'haurà de demanar permís previ a la Policia Local, i en el cas dels transportistes sols se'ls autoritzarà en horari laboral.

stats