Serveis Socials
Part Forana 29/12/2022

Sóller cedeix finalment l'antic escorxador a Afers Socials per fer-hi el centre de dia

El Govern i l'Ajuntament han signat el conveni aquest dijous després de més d'un any de negociacions

3 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, i el batle de Sóller, Carlos Simarro.

L'Ajuntament de Sóller ha cedit l'antic escorxador a la conselleria d'Afers Socials i durant un període mínim de 20 anys per tal de construir-hi un centre de dia públic. Després de més d'un any de negociacions i una forta pressió veïnal, la consellera, Fina Santiago, i el batle, CarlosSimarro, han signat aquest dijous el conveni per habilitar l'espai sociosanitari que se finançarà a mitges entre Govern i municipi.

El pressupost total de l'obra ascendeix a prop d'un milió, en concret 905.816 d'euros. Comptarà amb 20 places, 15 de les quals estaran incloses en la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència i seran finançades per Afers Socials, mentre que les altres 5 seran de gestió municipal pels casos que el departament de Serveis Socials considerin d'urgència. Serà el Consorci de Recursos Sanitaris i Assistencials qui rehabilitarà l'edifici i el dotarà de l'equipament necessari.

Encara no s'ha fixat una data d'inici de les obres, ja que la següent passa és treure un concurs arquitectònic per al disseny de la rehabilitació i construcció del centre de dia. No obstant això, la regidora de Serveis Socials, Llum Castañer, confia que la reforma arranqui durant el 2023.

Un projecte polèmic

La plataforma veïnal Pro Centre de Dia i els partits en l'oposició (MÉS, PSOE, Podem) fa mesos que pressionen l'equip de govern per materialitzar aquest conveni. El fet és que el preacord per habilitar un centre de dia a s'Escorxador es va signar al final de l'anterior legislatura, quan governava MÉS. En començar l'actual mandat, encapçalat per un pacte entre el PP, El Pi i el regidor no adscrit, Sebastià Aguiló, les negociacions quedaren paralitzades fins que el 2020 un centenar de veïnats crearen la Plataforma per pressionar en la creació d'un espai sociosanitari públic al municipi.

Durant aquests dos anys, els veïnats i l'oposició han protagonitzat diverses reivindicacions, mentre que l'Ajuntament plantejava altres ubicacions on construir un centre de dia. De fet, el PP era partidari que el centre es construís als baixos de l'actual residència i fos de gestió privada. Això no obstant, després de la pressió veïnal i arran d'una moció conjunta de l'oposició, el partit popular rectificà i es comprometé a continuar les negociacions iniciades en l'anterior legislatura amb Afers Socials per habilitar l'espai a s'Escorxador.

Després de l'acord signat aquest dijous, tant l'oposició com els veïnats han celebrat la notícia. "L'equip de feina de la Plataforma Pro Centre de Dia vol agrair al poble de Sóller el seu suport amb cada firma i presència a les seves manifestacions; han estat 100 cavalls de força per la lluita d'aquesta fita necessària, justa i urgent per la nostra Vall", ha agraït la portaveu de la Plataforma, Rosa Gallego.

Des de l'oposició, la portaveu de MÉS, Laura Celià ha retret que es tracta "d'una signatura molt esperada, que arriba tres anys tard per la manca de voluntat del pacte de dretes". La regidora ha acusat els tres partits del pacte de posar "totes les traves" perquè el centre de dia públic a s'Escorxador no es fes.

En la mateixa línia, el portaveu del PSOE, Jaume Mateu, ha remarcat que "a veure si aquesta vegada no hi ha més traves i les obres poden començar aviat, perquè cada dia que passa sense centre de dia és un dia que molta gent no pot esser atesa com toca".

S'Escorxador

Aquest antic escorxador està ubicat al camí de ses Fontanelles de Sóller. L'immoble cedit és l'edifici principal, amb planta baixa i una part central amb més altura, que ocupa una superfície de 310 metres quadrats, i un conjunt d'edificacions annexes menors d'un total de 153 metres quadrats. L'espai exterior que envolta les edificacions, de 500 metres quadrats, també s'adequaran.

Segons ha informat la conselleria en una nota de premsa, s'hi construirà un espai polivalent, una sala de descans, una cuina, una sala de cures, una sala de fisioteràpia i banys adaptats, a més de les àrees per al personal.

stats