Festes
Part Forana 12/03/2024

Sineu recupera el pregó per les festes de Setmana Santa

Descobreix quins seran els itineraris i horaris d'una de les processons més reconegudes del Pla de Mallorca

Joan Socies
2 min
Sineu es prepara per la Setmana Santa

SineuLes processons de Dijous i Divendres Sant de Sineu tenen anomenada dins el Pla i a tot Mallorca. Ara, les 18 confraries que participen en les processons amb el suport de l'Ajuntament de Sineu i del Consell de Mallorca volen recuperar l'esplendor que tenia aquesta fita en els anys noranta. Aleshores eren centenars les persones que s'acostaven a Sineu, especialment el divendres, per veure la processó i, a la vegada, sopar de frit passada la mitjanit.

Aquest dilluns, la consellera de Cultura del Consell, Antònia Roca, i el batle de Sineu, Tomeu Mulet, presentaren el programa de la Setmana Santa sineuera. Roca i Mulet assenyalaren la importància patrimonial que suposen aquestes processons. Roca parlà d'"impulsar, difondre i divulgar aquest esdeveniment cultural" que forma part de la tradició de les festes de Pasqua de Mallorca. La consellera també feu referència a "recuperar-ne l'esplendor", una passa que té com a primer punt la recuperació del pregó de Setmana Santa, que aquest any farà la política sineuera Maria Isabel Arnau Tugores, directora insular de Patrimoni del Departament de Cultura que presideix Roca.

Intinerari de la processó del Dijous Sant
Intinerari de la processó del Divendres Sant

Per la seva banda, el batle de Sineu va voler agrair al Consell el seu compromís amb la Setmana Santa sineuera i assenyalà que aquest any, per voluntat de les confraries, es retrà homenatge a Margalida Estela Massanet, qui fou important impulsora de les processons en els anys seixanta. Mulet parlà d'un acte patrimonial que serveix "per fer poble i que és un atractiu cultural i a la vegada, amb l'afegitó dels plats de frit, gastronòmic".

Les processons de Sineu també tenen un àmbit del Pla de Mallorca amb la participació de les bandes de música de diferents pobles del Pla. Aquest any, la novetat, juntament amb el pregó, és el concert de Setmana Santa que oferirà la Filharmònica Porrerenca. Serà el mateix dia 16, després del pregó, i servirà d'homenatge pòstum a Margalida Estela. Les bandes del Pla que participen en les processons de Sineu són les d'Algaida, Petra, la ja assenyalada de Porreres i la Banda de Montuïri que hi participa tant dijous com divendres i ho fa gairebé des de l'inici de l'impuls de les processons a mitjan anys 50 del segle passat.

Així, i amb una mirada al passat, s'ha previst que divendres dia 22 es pugui veure el documental sobre la Setmana Santa filmat l'any 1987. Serà a les 20 hores a l'hospital.

stats