Meteorologia
Part Forana 18/07/2023

Llubí arriba als 44,9 graus i bat el rècord no oficial de temperatura més alta registrada a les Balears

L'Aemet ha activat aquest dimarts l'alerta vermella a l'interior i el nord-est de Mallorca per altes temperatures i Sineu, Llucmajor i Santa Maria ja superen els 42 graus

ARA Balears
2 min
El termòmetre d'Avingudes a Palma, marcava 40 graus al matí.

PalmaLlubí ha arribat aquest dimarts capvespre als 44,9 graus, segons les xifres no oficials de Balears Meteo, i ha batut el rècord de temperatura més alta registrada a les Balears. A més, diversos pobles de Mallorca ja han superat els 42 i 43 graus. Es tracta de Maria de la Salut (43,8 graus), Puigpunyent (42,8), Sineu (42,7), Inca (42,3) i Sencelles (42,1), una situació de calor extrema de la qual l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja havia advertit per a aquest dimarts, i s'ha activat l'alerta vermella.

Així mateix, l'Aemet ja ha confirmat que s'han superat els 42 graus de temperatura màxima a l'interior de Mallorca.

A més, per a la resta de l'illa s'ha activat l'avís taronja, ja que s'espera que la màxima se situï entre 37 i 40 graus. A Menorca també hi haurà alerta taronja, mentre que a les Pitiüses s'ha activat l'avís groc. L'alerta s'ha activat a partir de les 11 h i durarà fins a les 19 h. En aquest sentit, l'Aemet avisa que aquest dimarts els registres de temperatura poden batre rècords, sobretot a Mallorca.

L'entitat recalca que "estam davant un episodi de calor inusual. Les temperatures seran molt altes de manera generalitzada i en alguns casos podrien ser de rècord". Amb tot, s'espera que aquesta onada de calor s'allargui fins aquest dijous.

El portaveu de l'Aemet, Rubén del Campo, ha assenyalat que aquests valors no són propis de l'època i fins i tot superen en 15 graus les temperatures habituals. Així mateix, ha destacat que la setmana estarà marcada per les nits tòrrides, és a dir, aquelles amb temperatures de més de 25 graus. Segons el portaveu, tot i que el període comprès entre el 15 de juliol i el 15 d'agost és el més càlid de l'any, les altes temperatures previstes per a aquesta setmana seran "poc usuals" a moltes zones, especialment en el cas de les diürnes.

Davant aquesta situació, l'Aemet ha activat a Mallorca per al pròxim dimecres 19 de juliol l'alerta taronja per altes temperatures de 12 a 19 h. També a Eivissa i Formentera s'espera una jornada de calor, per la qual cosa s'ha activat l'alerta groga entre les 13 i les 18 h.

Risc màxim d'incendis forestals

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), ha recordat que gran part de les Balears estaran durant els pròxims dies en risc extrem per causes meteorològiques. A Mallorca i Menorca s'ha declarat l'Alerta Foc 4 i a Eivissa i Formentera, l'Alerta Foc 3.

Per aquest motiu, aquest dimarts i aquest dimecres, a Mallorca i Menorca, es prohibeix encendre foc en qualsevol espai obert i se suspenen les autoritzacions d'ús de foc. Això implica que no es podrà encendre foc a les àrees recreatives, ni es permet l'ús de material pirotècnic ni de maquinària i equips que generin deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques.

El Govern demana a la ciutadania extremar la prudència, que s'abstinguin de fer activitats susceptibles de generar un incendi forestal i que consultin la informació actualitzada sobre el risc d'incendi a la web alertafoc.caib.es i a través de les xarxes socials de l'Ibanat.

stats