Urbanisme
Part Forana 09/02/2024

La renovació de l'avinguda més emblemàtica de Portocristo: més problemes que solucions

El col·lapse de trànsit pel tancament de la primera línia i el calendari d'obres fins a l'estiu compliquen l'execució d'un projecte de més de mig milió d'euros

Sebastià Vanrell
2 min
Un tram de l'avinguda dels Pins en obres

ManacorL'avinguda dels Pins és una de les més característiques i conegudes de Portocristo. En bona part, per la seva història i el seu recorregut, que uneix l'entrada al poble des de s'Illot i Cala Millor fins a la primera línia cap a la platja urbana, baixant pel carrer de Bordils. Ara l'Ajuntament de Manacor ha anunciat que el projecte per rehabilitar-la, després d'anys d'espera i manca de manteniment, ha estat adjudicat per un total de 516.376,48 euros (el preu de sortida era de 627.727,52 euros). Però aquí arriben els problemes.

L'obra, que consisteix en la renovació total de voravies, enllumenat, passos elevats i elminació de barreres arquitectòniques, té una durada estimada de quatre mesos i, com que encara no ha començat, no estaria llesta fins ben entrada la temporada turística, "a final de juny essent optimistes o ja pel juliol", explica Bernadí Bou, regidor del Partit Popular a l'Ajuntament de Manacor i metge al centre de salut. "Per tant, això augmentaria els problemes que ja tenim al trànsit i col·lapsaria encara més tant la ronda de l'Oest com el mateix carrer de Bordils, tancat des de fa estona".

Aquesta idea, plantejada durant el darrer ple municipal, és en part compartida per Antònia Llodrà (AIPC), regidora responsable de la zona costanera de Portocristo i s'Illot: "És una remodelació que en part està subvencionada pel Consell de Mallorca. Ens posarem en contacte amb ells i amb l'empresa adjudicatària, per demanar una pròrroga i poder justificar l'obra més tard". És a dir, poder començar pel setembre o l'octubre, un cop la temporada alta hagi remès.

També pel trànsit rodat, un vertader problema des de que fa dos anys s'iniciaren les obres de reforma de la primera línia de Portocristo i del carrer de Bordils (també anomenat costa d'en Blau) en particular, que aquest estiu va passar a ser zona per a vianants, encara que sense tocar l'asfalt original de la pujada. "El que realment ens preocupa de començar a l'estiu són els cotxes de la Ronda de l'Oest i la zona del port. Si s'arriben a fer les obres ara, ja hi ha un pla acordat amb la Policia i els tècnics d'Urbanisme, per tallar l'avinguda dels Pins per trams i per sentits de circulació".

El Partit Popular, per la seva banda, considera que la primera línia de Portocristo "és suficientment ample com perquè puguin coexistir les taules i les cadires de les terrasses, els bancs i el passeig per a vianants i el trànsit, almenys de pujada. Una opció, però, que depèn d'un tercer actor administratiu. I és que Demarcació de Costes no vol que les actuals terrasses de Portocristo (ni tampoc les de la platja de s'Illot) estiguin tan a prop de la línia marítima, amb la qual cosa, si els vehicles hi tornassin a passar, s'incompliria la normativa. 

Fa unes setmanes ja vàrem rebre una primera visita de Costes per parlar de la reculada d'aquestes terrasses, però encara hem de continuar parlant per saber si és possible o no", recorda Llodrà. Precisament, aquest proper dilluns, el ple manacorí haurà de discutir i votar la moció presentada pel PP, que demana l'obertura del carrer de Bordils als cotxes, camions i busos de línia, per descongestionar el trànsit i per reactivar els negocis de la platja.

stats