PATRIMONI
Part Forana 21/03/2015

La propietat de les murades d’Artà es decidirà per via judicial

L’Ajuntament impugnarà la immatriculació de Sant Salvador a nom delBisbat

M. Bonnín
2 min
Un cartell a l’estil del que es va difondre contra el xibiu de la Canova va començar a circular ahir per Facebook.

ArtàLa propietat de les murades i el recinte fortificat de Sant Salvador, a Artà, s’haurà de decidir per via judicial. L’Ajuntament va informar ahir que apel·larà contra la immatriculació (primera inscripció al registre) del monument efectuada pel Bisbat de Mallorca, per registrar-lo a nom del Consistori. “No es tracta de qui posa primer el bé a nom seu, sinó de qui té raó”, digué ahir Bartomeu Gili (El Pi), batle del municipi. El seu soci de govern i exbatle Jaume Alzamora (Independents) també s’hi mostrà favorable: “Tenim prou documentació que demostra que és públic”. Tots dos varen llevar importància al fet que el Bisbat hagi pres la iniciativa d’immatricular el bé abans que l’Ajuntament, tot i que Alzamora va admetre lentitud per part del Consistori. “Crec que s’ha badat un poc”, va dir.

A l’oposició, el portaveu del PSOE, Manolo Galan, mostrà una “profunda decepció” per la “deixadesa” tant dels dos batles com de la secretària municipal. “No es respecten els acords de ple”, indicà. Guillem Caldentey, exportaveu d’Els Verds, va demanar la dimissió de Gili i també en va fer responsable Alzamora, que era primera vara quan s’acordà iniciar els tràmits per realitzar la immatriculació del bé a nom de l’Ajuntament, fa un any i mig. Galan recordà que la Sala té despeses de manteniment del recinte, com l’enllumenat i la neteja.

Bé públic o privat

El conflicte sobre la titularitat de les murades i el recinte fortificat de Sant Salvador es remunta a l’octubre del 2013, quan el grup municipal d’Els Verds va fer una pregunta en aquest sentit al ple després de comprovar que al registre no en constava cap titular. L’Ajuntament va encarregar un informe elaborat per l’historiador Antoni Picazo, que aportaria proves documentals que la titularitat ha de ser seva. Tot i això, no es va efectuar la immatriculació i el tema va quedar enlaire fins gairebé un any després, quan va aprovar una moció en què el Consistori es comprometia a agilitar els tràmits. Hi votaren a favor Els Verds, PSOE i Independents, mentre que El Pi se’n va abstenir i el PP hi va votar en contra. La iniciativa s’havia pres després que el rector, Joan Servera, hagués retirat un domàs verd penjat a la murada en suport a la comunitat educativa.

El Bisbat va registrar el recinte a nom seu fa uns dos mesos, segons informà l’ecònom diocesà, Antoni Amorós, sense que el Consistori se n’assabentàs. L’actuació s’inscriu en el procés d’immatriculacions que du a terme l’Església mallorquina, que haurà afectat uns 500 immobles a tota l’illa.

A través de les xarxes socials, ahir va començar a circular un cartell a favor del caràcter públic del bé patrimonial, molt semblant al que s’ha difós en contra de la instal·lació d’un xibiu a la platja verge de la Canova, també en territori artanenc.

stats