Part Forana 25/11/2019

Onada d'actes reivindicatius a la Part Forana contra la violència masclista

Molts centres educatius se sumen a la jornada

Ara Balears
5 min
Els actes reivindicatius  dels centres educatius de la Part Forana contra la violència masclista, en Mallorca

ManacorMolts municipis de la Part Forana de Mallorca han duit a terme al llarg d'aquest dilluns dematí –en alguns indrets es perllongaran fins al vespre– actes pel Dia mundial contra la violència cap a les dones. Una bona part dels ajuntaments, i també molts centres educatius, han organitzat activitats de suport a les reivindicacions per un món en què es respecti la dona.

Manacor

Un gran mural a l'IES Mossèn Alcover contra la violència

La ciutat ja llueix el mural per la igualtat que fa setmanes s’ha estat pintant en una de les parets de l’IES Mossèn Alcover. El muralista internacional Sandro Thomàs, Sath, ha estampat una obra contra la violència masclista a la façana del centre educatiu, que dona a la ronda del Port.

A l’acte hi han estat presents l’autor; la regidora d’Igualtat, Carme Gomila; el regidor d’Educació, Mateu Marcé, i la regidora Cristina Capó. Per a la regidora d’Igualtat, el mural "representa l’esperit de l’Ajuntament de fer del feminisme i la igualtat un eix transversal a les polítiques municipals". L’IES Manacor ha aprofitat l’ocasió per dur a terme una exposició i una representació teatral amb motiu de la jornada.

En total, es pintaran fins a quatre murals per la igualtat al municipi de Manacor: un a l’IES Mossèn Alcover per al 25 de novembre; un a l’IES Manacor i un altre a Portocristo per al 8 de març, Dia internacional de les dones, i un a l’IES Portoristo per al 17 de maig, Dia mundial contra l'homofòbia i la transfòbia.

Per a aquest dilluns vespre, a les 20 h, hi ha programada una concentració a la plaça de la Bassa amb el suport de les associacions feministes i antipatriarcals.

Mural a la façana de l'institut Mossèn Alcover

Calvià

Els instituts se sumen a la condemna

Als tres instituts del municipi (IES Bendinat, IES Calvià i IES Son Ferrer), les comunitats educatives han recordat en un acte de desig, rebuig i record els noms de les dones que han estat assassinades per violència masclista durant l'any 2019 a tot l'Estat. La Llar també ha commemorat el Dia internacional contra les violències cap a les dones amb la instal·lació d'una paradeta al mercat de Calvià.

Marratxí

Un llençol per a cada una de les 52 víctimes mortals d'enguany

Una representació de la societat civil de Marratxí i del consistori han fet un minut de silenci en memòria de les 52 dones mortes enguany al conjunt d'Espanya com a conseqüència de la violència masclista.

Tots els assistents a la convocatòria s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament envoltats per tants llençols com víctimes mortals hi ha hagut fins ara, en una acció que ha duit a terme Fundació Deixalles. Cada llençol lluïa una silueta femenina i la identitat d’una víctima.

Capdepera

Microteatre i raps per lluitar contra el masclisme

Els principals edificis municipals s'il·luminaran de lila aquesta nit. Durant el matí, tots els alumnes del municipi s'han reunit a la plaça de l'Orient, on han llegit un manifest i els noms de les dones assassinades durant el 2019. Després han ofert un microteatre representatiu de la violència masclista i tres alumnes han cantat dos raps de suport a les víctimes. Aquesta nit, a les 19.30 h, el col·lectiu Esperit Feminista també farà una acció a la plaça de l'Orient.

Inca, Artà i Valldemossa

El batles signen el protocol de protecció de les víctimes

El batle d’Inca, juntament amb els batles d’Artà i Valldemossa, ha signat el protocol de col·laboració amb la Guàrdia Civil per garantir el compliment de les mesures judicials de protecció a les víctimes de violència masclista en aquests municipis.

A la signatura hi han estat presents els primers edils d'aquestes corporacions locals: Virgilio Moreno, Manolo Galán i Nadal Torres, respectivament i, per part de l'institut armat, hi ha assistit el coronel cap de la Guàrdia Civil a Illes Balears, Alejandro Hernández Mosquera. La signatura d'aquest protocol implica que un nombre d'agents de la Policia Local d'Inca es dedicarà a funcions relacionades amb la violència masclista.

A Inca, durant el matí, els alumnes dels centres escolars s’han concentrat a la plaça d’Espanya i tots plegats amb fet un mosaic amb el lema 'Inca diu no a la violència de gènere'.

Pollença

Moció conjunta de l'oposició i record per a Lucía Patrascu

En un comunicat conjunt, Junts Avançam, Alternativa per Pollença i Unides Podem han signat una moció per presentar al ple, en la qual "es recorda l’assassinat de Lucía Patrascu el dia 29 de maig de 2016, el mateix dia que va anar a la Guàrdia Civil a denunciar que tenia por del seu marit, amb el terrible desenllaç que coneixem. Encara s’investiguen els fets, però cal dir fort i clar que els protocols es fan per complir-los, i que el seu assassinat no ha de caure en l’oblit".

La moció consta de set punts, en un dels quals es manifesta "el rebuig a totes les formes de violència cap a les dones, el nostre compromís amb les víctimes i a declarar aquest municipi un lloc de tolerància zero envers els maltractadors".

Ses Salines

Animar les víctimes a denunciar els seus abusadors

El municipi de ses Salines ha tingut dos punts de protesta: l'Ajuntament i el Centre Civíc de la Colònia de Sant Jordi, on s'ha fet la lectura d'un manifest.

"Condemnam enèrgicament qualsevol mena de violència a l'àmbit familiar, laboral o social, donam tot el nostre suport a les víctimes i les instam a denunciar els seus abusadors", deia el nucli del document.

Andratx

Marxa solidària i recaptació per a la Fundació Ires

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la IV Marxa Solidària contra la Violència Masclista, en què han participat 400 persones. El recorregut s'ha fet pels carrers més importants del poble, amb un circuit de quasi set quilòmetres. La recaptació de les inscripcions es destinarà íntegrament a la Fundació Ires, en benefici de la prevenció de la violència familiar i masclista.

Alcúdia

Manifest i corets de la tercera edat

A les 12 h, davant l’Ajuntament d’Alcúdia, s’ha duit a terme la lectura del manifest, amb motiu de dia 25 de novembre, Dia internacional contra la violència masclista. Hi han intervingut la batlessa, Bàrbara Rebassa; la regidora d’Assumptes Socials i Igualtat, Agüi Lobo, i regidores i regidors tant del govern municipal com de l’oposició, que han donat pas a les intervencions de quatre persones en representació de les associacions de la gent gran del municipi, que han llegit fragments del manifest: Catalina Ferrer; Isabel Fernández de l’associació de persones grans del Port d’Alcúdia, i Margalida Tugores i Conxa Trobat, de l’associació de la tercera edat d’Alcúdia. La mateixa associació ha repartit corets a tots els assistents.

Vilafranca

Concentració a la plaça de Tomeu Penya a través de les xarxes

Per a les 19.30 h hi ha prevista una concentració a la plaça de Tomeu Penya com a acte reivindicatiu i amb motiu del Dia mundial contra la violència cap a les dones. La convocatòria s'ha fet de manera espontània a través de les xarxes, que en principi convocaven a assistir a la manifestació de Manacor. Davant l'efervescència del suport s'ha decidit convocar la concentració a la vila.

stats