Medi ambient
Part Forana 15/02/2023

El Govern amplia la proposta municipal i vol que el Parc Natural de Ponent abraci 7.000 hectàrees

Medi Ambient ha iniciat els tràmits per fer la declaració que protegirà "un dels darrers pulmons verds de Mallorca"

2 min
La proposta del Govern és que abraci 5.840 hectàrees en l'àmbit marí i 1.083 en el terrestre.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient proposa que el futur Parc Natural de Ponent abraci 6.923 hectàrees (ha), la majoria de les quals, 5.840 ha, són d'àmbit marí, mentre que les 1.083 restants són de superfície terrestre del municipi de Calvià. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha presentat aquest dimecres la proposta de la Conselleria, que és més ambiciosa que la defensada per l'Ajuntament. En concret, el Consistori únicament proposava protegir la zona terrestre –i amb 200 ha manco que la proposta actual–, mentre que Medi Ambient també hi ha afegit la superfície marítima.

El Govern ha iniciat els tràmits per executar la declaració d'aquest espai, que protegirà "un dels darrers pulmons verds del ponent de Mallorca", ha celebrat el regidor de Medi Ambient, Rafel Sedano. Ara s'inicia un procés participatiu que es materialitzarà la pròxima legislatura, a través d'una llei aprovada pel Parlament. La superfície que es vol protegir és el darrer tram de costa sense urbanitzar del municipi que inclou les zones de Rafaubetx, Cala Figuera, Cala Falcó, Can Bairet, Son Flor i Son Llebre.

Cal recordar que l'Ajuntament, l'any 2016, aprovà per unanimitat una moció que instava el Govern a tramiitar la declaració. En la petició, el Consistori al·legà el seu valor natural: "La costa de Calvià està altament urbanitzada, però aquest enclavament natural sense construir encara representa un 30% del litoral del municipi". En aquest sentit, qualsevol alteració de la zona provocaria una degradació greu amb una baixa reversibilitat dels espais verds de Calvià.

"Aquest Govern no s'atura, tenim projectes i ho demostram donant inici a un nou Parc Natural que ni tan sols formava part dels Acords de Bellver. La legislatura no ha acabat i ja anam més enllà", ha assenyalat Mir. D'altra banda, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha destacat que "el nou Parc Natural serà un reservori de biodiversitat, especialment d'aus marines, ja que hi hem inclòs una desena d'illots que, sota aquesta figura de protecció ambiental, es convertiran en un refugi segur per a espècies en estat crític com el virot".

L'anunci de l'inici dels tràmits ha generat les reaccions dels ecologistes. Des del GOB han valorat "molt positivament aquesta inciativa", i han recordat que l'entitat l'havia reclamat la declaració en els darrers anys i especialment durant aquesta legislatura. "Aquesta zona manté un patrimoni natural extraordinari, amb hàbitats escassos i espècies amenaçades, i a la vegada suporta un ús públic intens i fins ara gens regulat. La declaració i gestió d'aquest espai protegit podria garantir la conservació i recuperació de la biodiversitat", han celebrat.

La zona militar

Val a dir que dins la proposta del Govern s'inclou la zona militar ubicada a la finca de Rafaubetx, que ocupa 47,5 ha. El regidor Sedano ha remarcat que "el Parc Natural ens ha d'ajudar a regular l'ús públic d'aquesta zona, que ara mateix pertany a l'Exèrcit i que s'ha d'obrir als calvianers i calvianeres i, per extensió, a tots els residents a Mallorca", ha sentenciat.

stats