Manacor
Part Forana 22/02/2024

Manacor tancarà amb barreres fixes les entrades i sortides als centres escolars

El nou projecte municipal pretén reforçar la seguretat amb senyalització i un sistema retràctil per impedir el pas puntual de cotxes

Sebastià Vanrell
2 min
El nou projecte municipal pretén reforçar la seguretat amb senyalització i un sistema retràctil per impedir el pas puntual de cotxes

PalmaManacor prepara un projecte transversal per poder millorar la seguretat a les escoles i, alhora, aconseguir que tant alumnes com els seus acompanyants arribin caminant als centres de Primària i Secundària (inclòs el Conservatori de Música). La iniciativa, prevista per al curs vinent, es basa en la col·locació d’uns sistemes fixos per impedir el pas de cotxes al voltants dels centres durant mitja hora abans i després de la sortida de classe i que es complementarà amb senyalització, conscienciació i un ja més ambiciós sistema de refugis climàtics per evitar que les altes temperatures afectin els escolars.

El projecte surt en resposta a les preocupacions de la comunitat educativa del municipi i ara s’haurà d’implementar a través dels distints consells escolars d’aquí a juny. Aquesta iniciativa, liderada a parts iguals pels regidors d’Educació, Carme Gomila; de Mobilitat, Mateu Marcé, i d’Espais Públics, Joana Maria Llull, té l’objectiu d’instal·lar barreres retràctils similars a les del carrer de Joan Lliteres per gestionar l’accés del trànsit a les zones escolars.

De moment, el projecte, que ja ha rebut un fort suport de tres centres educatius locals, pretén crear una zona més segura per als estudiants en les hores punta d’entrada i sortida. A més d'instal·lar les barreres físiques, es farà una campanya de sensibilització comunitària per fomentar la cooperació entre veïns, la Policia Local i les associacions de pares i mares.

“La seguretat dels nostres estudiants és una prioritat absoluta”, va afirmar el regidor Mateu Marcé durant el darrer ple ordinari de febrer. “Amb aquest projecte, volem no només millorar la seguretat física, sinó també promoure una cultura de mobilitat segura i sostenible a la nostra ciutat”, va dir en resposta a una pregunta del socialista Artur Aguiló, que demanava una ampliació de l’horari de les actuals barreres verdes (de plàstic i mòbils) per millorar l’espai de joc en què es converteix la plaça de la Torre durant l’horari lectiu, atès que s'hi concentren alumnes del col·legi de Primària i de l’escoleta Cavall de Cartró.

Inspirat en experiències similars a Barcelona i desenvolupada en col·laboració amb experts en mobilitat i seguretat escolar, el plantejament cerca garantir que els estudiants puguin arribar i sortir de l’escola de manera segura i eficient. Amb el suport de la comunitat i una estratègia integral que inclou elements de dissuasió del trànsit i una millora de la senyalització tant a peu de carrer com vertical i la creació d’una imatge comuna per a tot el municipi (si pot ser, creada pels mateixos alumnes), l’Ajuntament confia aconseguir resultats positius per a tots els implicats. Esperant l’aprovació final dels plans i la implementació del projecte, els representants de l’Ajuntament ja han iniciat les converses amb els centres educatius i altres parts interessades per garantir-ne una implementació efectiva i coordinada.

stats