Medi Abient
Part Forana 07/02/2023

Els manacorins reciclen més d'un 30 per cent dels residus que generen

Els contribuents que es comprometen a separar el fems poden sol·licitar tarifa reduïda fins dia 28 de febrer

ARA Balears
2 min
Campanya promocional de l'Ajuntament de Manacor per promoure la recollida selectiva porta per porta.

PalmaEl percentatge de recollida selectiva a Manacor ha crescut gairebé un 17 per cent en quatre anys. L'any 2018 es va recollir un 13,3 per cent dels residus de la ciutat mitjançant aquest sistema, mentre que l'any 2022 aquest percentatge ha estat del 30,2 per cent, segons ha informat aquest dimarts l'Ajuntament de Manacor. La iniciativa, que combina el porta a porta a algunes barriades i nuclis amb el sistema de cinc contenidors de triatge a les zones amb una major densitat de població, ha fet incrementar el volum de residus reciclats en un 229 per cent, durant aquest mateix període.

"Aquest increment ha suposat no només una millora ambiental, sinó també econòmica, ja que la despesa municipal destinada a la incineració de residus ha passat dels 3,34 milions d’euros el 2018 als 2,27 milions d’euros pressupostats per al 2023, cosa que suposa l’estalvi d’1,07 milions d’euros respecte de fa quatre anys", ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, amb el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, i el tècnic de Medi Ambient Sebastià Pascual.

D’aquesta manera, arran del procés progressiu d’implantació dels dos sistemes, ara hi ha més de 5.000 habitatges del municipi que disposen del sistema de recollida porta a porta, mentre que gairebé 17.000 cases es troben en zona de cinc contenidors. "L’objectiu és anar creixent en porta a porta perquè és el sistema que està donant més bons resultats pel que fa a la correcta separació de residus", ha explicat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà.

Tarifa reduïda

El canvi de sistema municipal de recollida de residus s’ha completat durant aquest mandat amb la introducció el 2020 d’una tarifa reduïda adreçada a particulars, establiments i empreses que es comprometin a fer una correcta separació de residus i un correcte reciclatge. D'aquesta manera, qui recicla bé paga menys i es trenca amb la tarifa única que s’aplicava a tothom per igual, reciclàs o no.

A partir del 2020 a Manacor es bonifica la bona pràctica del reciclatge tant en zona de contenidors com en zona de recollida porta a porta: inicialment amb 176 euros la tarifa general i 138 la tarifa reduïda, i a partir de 2021 amb 169 euros la tarifa general i 114 euros la tarifa reduïda. Posteriorment, s'ha introduït el descompte en totes les tipologies de contribuents: habitatges en sòl urbà i rústic, comerços, restaurants, hotels i agroturismes, habitatges de lloguer vacacional, supermercats i indústries.

La tarifa reduïda és una de les mesures que ha pres l'Ajuntament de Manacor per millorar les xifres de reciclatge al municipi i implica descomptes importants per a tot tipus de rebuts. La campanya d’adhesió a la tarifa reduïda d’aquest 2023 està oberta a noves sol·licituds de contribuents fins dia 28 de febrer. Per adherir-s’hi, cal emplenar el formulari que hi ha penjat a www.residusmanacor.cat

stats