Part Forana 02/01/2019

Manacor preveu que la pèrdua d'aigua a la xarxa baixi a un 15% en dos anys

La sectorització de la xarxa permet instal·lar comptadors que informen del consum

Ara Balears
2 min
El pla de renovació de la xarxa continua també amb el recanvi dels comptadors particulars.

ManacorUna de les preocupacions principals de l’Empresa de Serveis de Manacor (SAM) durant els darrers anys ha estat reduir les pèrdues que tenia la xarxa de distribució d’aigua. El 2015, quan l'Ajuntament va recuperar la gestió del servei, se'n perdia un 60%. Quatre anys després, s’ha aconseguit reduir fins al 30% el cabal d'aigua que es perd. I, segons explica Francesc Grimalt, el gerent de la SAM, la planificació de substitució de trams de la xarxa ha de permetre reduir a un 15% el nivell de pèrdua de líquid el 2021.

Des de l'Ajuntament s'insisteix a destacar que les greus pèrdues a la xarxa d’aigua de Manacor han revertit amb l’ambiciós pla de sectorització i reparacions impulsat per la SAM. La primera fase del pla per reduir les fuites a la xarxa de subministrament va consistir en una recerca general de fuites, que va permetre reduir dràsticament els cabals necessaris, baixant dels 6.800 m³ d'aigua al dia a menys de 6.000 m³.

Comptadors de control

La segona fase del pla va començar amb la sectorització de la xarxa, consistent a aïllar els barris en sectors controlats per comptadors de sector. Un d'aquests comptadors es va instal·lar als aparcaments de Na Camel·la, amb el propòsit que tota la ciutadania pugui veure com funciona el nou sistema de la xarxa d'aigua. Aquest comptador de sector ara es completarà amb altres comptadors que s’instal·laran al voltant del centre de la població i que permetran distribuir l’aigua per tot el nucli urbà de manera controlada.

Els altres tres comptadors de sector se situaran a la rotonda entre les avingudes del Torrent i del Tren, a la plaça de Ramon Llull i a la plaça de la Mora. Cada comptador tindrà un panell informatiu perquè la ciutadania pugui comprendre com funciona la modernització de la xarxa de distribució d’aigua de Manacor.

La SAM informarà mitjançant la seva web i les xarxes socials de l’eficiència de la xarxa. De fet, a mesura que entri en funcionament la telemesura dels comptadors de sector les dades es desglossaran per barris. Aquesta transmissió de dades permetrà millorar l’eficiència i concentrar els esforços per reduir les pèrdues en els sectors menys eficients. La informació es començarà a oferir els primers mesos del 2019.

Conscienciació ciutadana

També es preveu que en els propers mesos s’incorpori personal administratiu específicament destinat a la conscienciació dels usuaris envers una reducció del consum, tant pel que fa a la detecció i prevenció de les fuites a l’interior dels habitatges i locals com a la implantació efectiva de mesures d’estalvi. Aquesta mesura és la culminació de diversos anys de feina de conscienciació, feta a través d’enquestes i xerrades a la ciutadania.

stats