Part Forana
Part Forana 20/11/2023

Manacor optarà a organitzar el Mundial de globus aerostàtics de 2026

Seria la segona vegada que el municipi és el punt de sortida d'un campionat internacional d'aquestes característiques, després que el 2019 organitzàs l'Europeu de l'especialitat

Sebastià Vanrell
2 min
Globus aeroestàtics

ManacorManacor optarà a organitzar el Campionat del Món de globus aerostàtics de 2026, una fita de primer ordre dins l'especialitat que duria la capital del Llevant a convertir-se en el focus d'atenció mundial durant diverses setmanes. Però per això primer haurà d'aconseguir reunir una sèrie de suports i patrocinis econòmics inevitables perquè la Federació Aeronàutica Internacional (FAI), organitzadora de l'acte cada dos anys, hi doni el vistiplau.

Seria la segona vegada que Manacor és el punt de sortida d'un campionat internacional d'aquestes característiques, després que el 2019, just abans de la pandèmia, organitzàs l'Europeu de l'especialitat, que ja va tenir un cost total de 400.000 euros. Ricard Aracil, instructor de vol i propietari de l'empresa Mallorca Balloons de Manacor, explica que "a part de les dificultats logístiques que suposa que la resta de competidors arribin aquí, a una illa, des dels seus països, el desemborsament econòmic és importantíssim". 

Aracil, arribat a Mallorca a mitjan dels anys vuitanta des d'Alacant com a responsable de guies turístics, és el pioner dels vols de passatgers turístics a tot l'estat espanyol i un dels primers de tot el continent europeu, quan el març de 1988 es va enlairar des dels terrenys del camp d'avionetes que hi ha devora el restaurant Es Cruce, al municipi de Vilafranca. Pocs mesos més tard, ja es va traslladar on és ara, al globòdrom manacorí de Son Perot, des d'on duu volades 5.500 hores.

"L'any 2019 vam aconseguir dur el Campionat d'Europa fins a Manacor, després de la renúncia d'Àustria. Ara estam intentant dur-hi el Campionat del Món de 2026. El principal problema és que es necessiten, de base, mig milió d'euros per organitzar-lo. A més, has de demostrar que tindràs impacte mediàtic a l'estranger", recorda Aracil, que torna a posar el 2019 com a exemple: "Va costar 400.000 euros. El retorn econòmic va ser de quasi un milió, però l'impacte mediàtic internacional fou de 5,5 milions d'euros. Per això creim que pot haver-hi opcions".

Peticions de mà

Una de les curiositats que durant els darrers anys s'han posat de moda (encara que sempre s'han utilitzat les altures com a imatge recurrent) han estat les peticions de mà en ple vol. "Cada any en tenim entre 30 i 40... solen contestar que sí!", diu Aracil, que també recorda "que l'any 2018 fins i tot van oficiar unes noces volant d'una parella alcudienca amb testimonis i tot". "Són coses que sempre hem de dur per sorpresa per raons òbvies i perquè m'han d'avisar per poder enregistrar tota l'escena". Ara mateix Aracil només té una empresa competidora en el seu sector a tota l'illa "i precisament és el meu germà", somriu.

stats