Manacor
Part Forana 21/06/2024

Manacor municipalitza el servei de socorrisme i vigilància de les platges

El nou contracte, administrat per l’empresa de serveis, augmenta els horaris i els professionals, amb una nova embarcació de salvament

Sebastià Vanrell
3 min
L’empresa de serveis públics de Manacor (SAM), que ja s’encarrega des de fa uns anys de la gestió dels serveis de les platges del municipi

PalmaL’empresa de serveis públics de Manacor (SAM), que ja s’encarrega des de fa uns anys de la gestió dels serveis de les platges del municipi, s’encarregarà també, a partir d’aquesta temporada, del salvament marítim. Un nou contracte que va entrar en vigor el primer de juny amb un horari ampliat respecte de l’any passat. Aquest hivern, el SAM ha actualitzat tots els plans de salvament de les platges del municipi. 

El nou contracte està dividit en dos lots. Un de salvament i socorrisme, adjudicat per un import anual de 650.000 euros. I un segon de servei d’abalisament, adjudicat per un import anual de 50.000 euros. El contracte incorpora millores significatives com l’augment del servei en tres hores diàries els mesos de maig i octubre a les platges de risc mitjà, i de dues hores al dia els mesos de maig i octubre a les platges de risc baix.

El mateix passarà entre els mesos de juny i setembre a les platges de risc mitjà (dues hores més), i a les de risc baix (una hora i mitja més al dia). Aquest increment del servei durant els mesos de maig i octubre respon a l'augment de presència de persones a les platges, derivat, segons expliquen des de l’Ajuntament, dels efectes del canvi climàtic.

Pel que fa als horaris del servei, les platges considerades de risc mitjà, és a dir: l’Illot, Porto Cristo, Cala Anguila, Cala Mendia, Estany d’en Mas, Cala Domingos Gran, Cala Domingos Petit, el de les embarcacions de vigilància dinàmica de les platges i el de les cales naturals seran de 10 h a 17 h en temporada baixa, de 10 h a 19 h, a mitjan temporada, i de 10 h a 19.30 h, els mesos de juliol i agost. Mentre que les platges de risc baix (Cala Antena i Cala Murada), en temporada baixa tindran servei de vigilància d'11 h a 17 h, a mitjan temporada, de 10 h a 18 h, i en temporada alta, de 10 h a 19.30 h. 

“Durant el mes de maig, gràcies a aquesta ampliació d’horari, s’han fet diferents actuacions per part del servei de salvament i socorrisme, que han estat clau per salvar vides”, ha recordat el president del SAM, Sebastià Llodrà. Llodrà ha presentat el nou servei acompanyat per la vicepresidenta, Joana Maria Llull; la delegada de Turisme, Júlia Acosta i el tècnic del SAM, Antoni Febrer, a la platja de Cala Murada. Abans el servei era el mateix a totes les platges, amb horaris de 12 h a 16 h els mesos de maig i octubre, d'11 h a 17 h, la primera quinzena de juny, i del 15 al 30 de setembre, d'11 h a 18 h. També, de 10 h a 19.30 h els mesos de juliol i agost.

Més vigilància dinàmica

El nou servei de salvament marítim ha afegit també una segona embarcació, amb un nou equip format per dues persones. Així es podran repartir la vigilància dinàmica, una a la costa nord de Manacor i l’altra a la part sud. “Això permet reduir el temps de reacció per via aquàtica del servei de vigilància en cas d’emergència”.

Pel que fa al capital humà, en total hi ha 23 efectius actius cada dia a les platges del municipi Manacor. El nou contracte també millora les condicions i les eines de treball del servei de salvament, que inclouen nou material com ara pulsòmetres, tensiòmetres i flotadors compactes inflables en contacte amb l’aigua. Aquest nou contracte ha permès també l'actualització salarial d'acord amb el nou conveni col·lectiu.

Altres millores destacades del nou servei són una moto d’aigua com a recurs actiu i compartit entre les platges per poder actuar amb major efectivitat a les emergències que ho requereixin, jornades de difusió relacionades amb el servei de salvament, socorrisme i primers auxilis, dotació de fulletons informatius de primers auxilis i autoprotecció, i la realització d’una jornada de neteja de fons marins cada any de contracte en vigor.

stats