Part Forana 23/01/2019

Manacor implanta renovables a la seva xarxa de serveis públics

Els pous d'aigua empraran energia fotovoltaica i es renova la flota de la SAM amb vehicles elèctrics i s'instal·len més punts de recàrrega

Ara Balears
2 min
Joan Sagrera, Maria A, Sansó i el gerent de la SAM, Francesc Grimalt.

ManacorL'empresa de serveis del municipi de Manacor (SAM) ha iniciat la transició a les energies renovables i la millora de l'eficiència dels equipaments, la xarxa i els serveis que ofereix. L'aposta per les energies d'origen renovable amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques que permeten obtenir energies netes i, al mateix temps, reduir la factura elèctrica, s'amplia a la flota de la SAM amb vehicles elèctrics. També es multiplica el nombre de punts de recàrrega que hi ha al municipi, segons ha explicat la presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó.

"Aquest compromís amb les energies renovables i de lluita contra el canvi climàtic és fruit de l'adhesió de l'Ajuntament de Manacor al Pacte de batles i batlesses, que és una iniciativa de la Comissió Europea que va sorgir el 2008, amb l'objectiu de reduir, com a mínim, un 20% les emissions de diòxid de carboni per a l'any 2020", ha explicat el vicepresident de la SAM, Joan Sagrera.

Ja estan en marxa les plaques solars fotovoltaiques del recinte dels dipòsits de Serralt. Es tracta d'una inversió d'uns 100.000 euros que ha estat subvencionada en un 80% pel Govern balear. Així, la SAM ha aportat 20.000 euros al projecte i en un any la inversió estarà amortitzada perquè el consum elèctric del recinte dels dipòsits durant un any costava precisament 20.000 euros.

A més, els tres pous de la zona sud de la ciutat també tindran plaques fotovoltaiques per a autoconsum. I també es preveu la instal·lació de plaques a la planta depuradora d'aigües residuals de la ciutat.

La flota del servei d'aigües incorpora set furgonetes, un furgó i un turisme elèctrics que costaran uns 300.000 euros. També s'instal·len 16 nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Per això, s'invertiran uns 200.000 euros en els nous punts de recàrrega, que s'instal·laran a l'estació del tren, a la plaça de Ramon Llull, als aparcaments de Portocristo, als de la plaça de Sant Jaume i als de na Camel·la.

Estalvi energètic

Amb les inversions fetes en els pous, en la reducció de pèrdues d'aigua a la xarxa i en el sistema de dipòsits, el sistema de captació i distribució d'aigua ha passat de consumir 1.500.000 Kwh l'any 2016 a 1.250.000 Kwh el 2018", ha explicat la presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó. Les previsions apunten que l'any 2020 es reduirà el consum fins als 1.000.000 Kwh.

stats